ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Ζητούσε 8ωρο και πληρωμένες υπερωρίες – Το ξενοδοχείο την απέλυσε

χανιά-ζητούσε-8ωρο-και-πληρωμένες-υπερ-435879

Μια ξενοδοχοϋπάλληλος στα Χανιά καταγγέλλει ότι απολύθηκε επειδή ζήτησε να δουλεύει 8ωρο και να πληρώνεται τις υπερωρίες που κάνει. Πώς απάντησε η εργοδοσία του ξενοδοχείου στον Πλατανιά; Την απέλυσε.

Την εργαζόμενη στηρίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της περιοχής, ενώ η απόλυση έχει κριθεί παράνομη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία

«Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του μεγάλου ξενοδοχείου στην περιοχή του Πλατανιά, που απέλυσε την συνάδελφο επειδή διεκδίκησε τα αυτονόητα δηλ. να δουλεύουν 8ωρο και να πληρώνονται οι υπερωρίες. Παρά την υπόδειξη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Χανίων – το όποιο έκρινε την απόλυση παράνομη – , η εργοδοσία συνεχίζει την ίδια εκδικητική στάση.

Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο σε τέτοια περιστατικά, να γίνονται ακόμη πιο συχνά με το νέο νόμο έκτρωμα που κατάργησε ουσιαστικά το 8ωρο, νομοθέτησε την 10ωρη δουλειά με μείωση αποδοχών ,αύξησε τις υπερωρίες, κατάργησε ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Αυτή την στιγμή ζούμε στο πετσί μας τον εργασιακό μεσαίωνα και ειδικά με το κύμα της πανδημίας είμαστε ‘μετέωροι’ χωρίς μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς. Τα ξενοδοχεία ενώ έχουν σχεδόν πληρότητα, δουλεύουν με το μισό προσωπικό, με απίστευτα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και πολλές φορές χωρίς ρεπό.

Η κατάσταση είναι και στο δικό μας κλάδο η ίδια. Εντατικοποίηση της δουλειάς και ρεπό που δεν δίνονται, ειδικά σε εποχιακούς εργαζομένους. Συνάδελφοι μας ,που δουλεύουν στο αεροδρόμιο, λιποθύμησαν αφού δούλευαν στην “πίστα” εκτεθειμένοι στον ήλιο χωρίς νερό.

Σε σουπερμάρκετ προωθούν να δουλεύουν 6 ήμερη εργασία, αντί για 5ήμερη που είναι η σύμβαση τους και η πληρωμή τους θα είναι υπό μορφή κουπονιού. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!!!

Όλο το προηγούμενο διάστημα διδαχθήκαμε ότι η οργάνωση και η συσπείρωση στο σωματείο μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να παρθεί πίσω η παράνομη απόλυση
  • Να πάρει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μέτρα το κράτος για να μην ξανά υπάρξουν τέτοια περιστατικά
  • Απαιτούμε να παρθεί πίσω ο νόμος έκτρωμα-Χατζηδάκη και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοι νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου