ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Σταμάτησε η σίτιση μεταναστών στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής

σάμος-σταμάτησε-η-σίτιση-μεταναστών-σ-435605

Κατεπείγουσα επιστολή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νικόλαου Κατρακάζου με αποδέκτες τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, για την αδυναμία της εταιρείας τροφοδοσίας παροχής σίτισης σε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα 7/7/15 σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη πόλη της Σάμου μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στη πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης».

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι: «Σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Και τονίζεται ότι: «Με την εξέλιξη αυτή μια κοινωνία που έχει αποδείξει διαχρονικά τα φιλανθρωπικά της αισθήματα και έχει έμπρακτα αποδείξει την αλληλεγγύη της στο δράμα των μεταναστών, ουσιαστικά οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους. Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει το δράμα των μεταναστών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα της οργανωμένης περίθαλψης, της διατροφής και της στέγασης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πιστοποίησή τους και τη μεταφορά τους στον Πειραιά, αφού ουσιαστικά τους αφήνει στο …δρόμο».

Η κυρία Καλογήρου και ο κ.Κατρακάζος ζητούν από «την κεντρική διοίκηση να κινητοποιηθεί άμεσα -δηλαδή σήμερα- να βρει λύση για την εκταμίευση της πίστωσης, που αφορά τη σίτιση και να αποτρέψει έτσι, τη δυσμενή εξέλιξη, που για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι θα έχει τραγικές συνέπειες, τόσο για την τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία αλλά, και για τους ίδιους τους μετανάστες».

Την ίδια ώρα Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την εξέγερση μεταναστών στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ. Οι μετανάστες ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες για την χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες για την άμεση εξυπηρέτηση όλων αυτών των ανθρώπων. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ελαφρύ τραυματισμό λιμενικού κατά την εξέγερση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου