ΕΛΛΑΔΑ

Το φθινόπωρο στη Βουλή το ν/σ για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

το-φθινόπωρο-στη-βουλή-το-ν-σ-για-το-συμ-435513

Η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με ένα νομοσχέδιο που θα εξεταστεί από τη Βουλή το φθινόπωρο, «για να περάσει απ’ την Ολομέλεια και όχι το θερινό Τμήμα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος» -όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος- συζητήθηκε σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για το νέο νομοσχέδιο.

Το φθινόπωρο στη Βουλή το ν/σ για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Το νέο ΣΑΕ «θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αλλά η Πολιτεία θα το στηρίξει για τη διενέργεια των εκλογών του και ό,τι άλλο χρειαστεί, μέχρι να συσταθεί και να έχει πόρους» σημείωσε ο κ. Γεροντόπουλος.

Αναφερόμενος στις «εξαντλητικές» διαβουλεύσεις που είχε με τα άλλα κόμματα, ο υφυπουργός επισήμανε κι ένα θέμα τριβής, που εκδηλώθηκε. Η πρόταση συμμετοχής «φυσικών προσώπων» αντικρούστηκε από κάποια κόμματα, «εμείς όμως πιστεύουμε ότι πρέπει να μετέχουν και στη διαδικασία απόδημοι που δεν είναι οργανωμένοι σε συλλόγους» ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος και πρόσθεσε: «Λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν κι οι νέο-μετανάστες, που δεν είναι οργανωμένοι.

Τελικά επιλέξαμε μιαν αναλογία κατά την οποία στους 4 εκπροσώπους οργανώσεων θα υπάρχουν και 3 εκπρόσωποι φυσικών προσώπων στο προεδρείο του νέου ΣΑΕ».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, πως αυτό το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν τρία προγράμματα φιλοξενίας νεαρών ομογενών, ενώ θετικά για τον διακομματικό διάλογο που οργάνωσε μίλησαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

Ο Βασ. Πριμηκύρης (ΣΥΡΙΖΑ) εκφράσθηκε θετικά για την προεργασία του κ. Γεροντόπουλου και υποστήριξε ότι η συμμετοχή των φυσικών προσώπων θα έπρεπε να γίνεται μέσω ενός τριτοβάθμιου οργάνου.

Και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κατ. Αυξεντίου ζήτησε τα φυσικά πρόσωπα να μετέχουν «όχι μεμονωμένα, αλλά μέσω της ένταξής τους σε ομάδες».

Την πλήρη του συμφωνία εξέφρασε με επιστολή του (λόγω απουσίας του στο εξωτερικό) ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου