ΕΛΛΑΔΑ

Πιθανώς και με διαφορετικές προτάσεις οι 121 ψήφοι για το δημοψήφισμα

πιθανώς-και-με-διαφορετικές-προτάσει-430623

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη κι αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, που όμως έχουν ομοειδές περιεχόμενο, σύμφωνα με πηγές από το προεδρείο της Βουλής.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ωστόσο, για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, Δευτέρα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρωτοβουλία του, έπειτα από γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες στελέχη του με ανεξάρτητους βουλευτές και τους ΑΝΕΛ.

Επίσης, θεωρούν θετική τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού.
Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ αναμένεται η συνολική τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση, καθώς έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του- «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου