ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχοντες από σκλήρυνση: «Όχι» από ιδιωτικά φαρμακεία τα ακριβά φάρμακα

πάσχοντες-από-σκλήρυνση-όχι-από-ιδι-429853

Μεγάλη αναστάτωση στους χρονίως πάσχοντες έχει προκαλέσει η φημολογούμενη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) ζητούν «να μείνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρούν ότι με τη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία «δεν υπάρχει η διασφάλιση των συμφερόντων των ασθενών για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες τους και υπάρχει ο κίνδυνος το μέτρο αυτό να οδηγήσει σε εκμετάλλευση και ταλαιπωρία των ασθενών».

Επίσης, η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί, ότι μια τέτοια απόφαση «περισσότερο θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα βελτιώσει την ως τώρα λειτουργία του τρόπου παραλαβής των φαρμάκων». Επίσης, πιστεύουν ότι «πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν οι ασθενείς στο μέσον μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον κλάδο των φαρμακοποιών και άλλων φορέων και του κράτους όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εκφράζοντας τους ίδιους προβληματισμούς με τους υπόλοιπους συλλόγους ασθενών καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προστατεύσει τα συμφέροντα των χρονίως πασχόντων, από κάθε πλευρά που εκδηλώνει διάθεση εκμετάλλευσής τους από όποιο σημείο της αλυσίδας υγείας και αν προέρχεται.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνουν ότι τα 28 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που έχουν οριστεί να κάνουν αποστολές φαρμάκων σε όλη τη χώρα (ΦΥΚ), έχουν επάρκεια στα φάρμακα υψηλού κόστους. Όπως επισημαίνουν, έχουν επάρκεια ακόμα και σε εκείνα τα φάρμακα που πρέπει να χορηγούν τα κρατικά νοσοκομεία, αλλά «στερούνται» και παραπέμπτονται στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα εκτάκτων αναγκών και σε αυτά που έχουν δεσμευτεί με αποφάσεις του προέδρου του Οργανισμού. «Η υπηρεσία», σημειώνουν, «είναι σε επικοινωνία με τους προμηθευτές των φαρμακείων οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν για την ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων μας».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου