ΕΛΛΑΔΑ

Βγήκε η απόφαση για το νέο πλαφόν τιμής στα rapid test

βγήκε-η-απόφαση-για-το-νέο-πλαφόν-τιμής-429835

Νέα δεδομένα θα ισχύουν για τα πλαφόν της τιμής των rapid test από την Δευτέρα 13/09/2021. Ήδη δημοσιεύτηκε η απόφαση για τα νέα δεδομένα στην τιμή των rapid test με εξαίρεση όταν πραγματοποιείται κατ οίκων ή εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Τα νέα ανώτατα όρια τιμών χρέωσης παροχής αγαθών και υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19 και τα rapid test προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που πήρε ΦΕΚ. Στο μοριακό τέστ δεν αλλάζει το πλαφόν της τιμής και θα ανέρχεται έως 60 ευ΄ρώ. Οι νέες τιμές θα ξεκινήσουν να ισχ΄ύουν από την Δευτέρα 13/09/2021

Σύμφωνα με την απόφαση ορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), τα ακόλουθα:

– Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €) και
β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €).

Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών,
και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €).

Οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται και δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται παραπάνω επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000 €).

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ανεμβολίαστους για να πάνε ακόμη και στην εργασία τους
Lockdown μπαίνει από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, στους ανεμβολίαστους με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ. Την ίδια ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία, την ίδια μέρα θα ισχύσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης σε εστίαση, εργασία, ψυχαγωγία και υγεία για την αποφυγή της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Έτσι ξεκινά ένα σαφάρι ελέγχων για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 προκειμένου να ελεγχθούν οι ανεμβολίαστοι και να μην ρισκάρουμε μια ενδεχόμενη διασπορά.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Υποχρεωτικά είναι από τη Δευτέρα δύο rapid test αντιγόνου την εβδομάδα για όσους απασχολούνται ως:

· εκπαιδευτικοί

· ακαδημαϊκοί,

· εργαζόμενοι σε τουρισμό,

· εργαζόμενοι σε εστίαση,

· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Απαραίτητη θα είναι και η επίδειξη της ψηφιακής βεβαίωσης αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή τις εκπαιδευτικές Αρχές.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου