ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές επαφές του πρωθυπουργού

δραματικές-επαφές-του-πρωθυπουργού-429443

Δραματική διάσταση έχουν προσλάβει οι επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σε μια μέρα κατά την οποία έχει επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και μερικής στάσης πληρωμών. Το κλίμα αβεβαιότητας εντάθηκε μετά τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ που έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ο γύρος των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Τρίτης.

Ο Γ. Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, δεδομένου ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως και έχει διαφωνήσει με το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους, δεν κράτησε στο ακουστικό πολύ ώρα τον πρωθυπουργό και η τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε τέλος στο τρίλεπτο.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε για ακόμη μια φορά την ριζική διαφωνία του Κουμμουνιστικού Κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζεται και φέρεται να είπε πως «ο Περισσός έχει δικαιωθεί».

Την μεγαλύτερη σε διάρκεια επικοινωνία ο πρωθυπουργός την είχε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης του εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να συμμετέχουν ιδιώτες στην σωτηρία της χώρας, ωστόσο, και οι δύο πλευρές βεβαιώνουν ότι το τηλεφώνημα ήταν σε πολύ καλό κλίμα.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να συστήνει στον πρωθυπουργό ότι είναι προτιμότερο να πει ένα περήφανο «όχι» παρά ένα ταπεινωμένο «ναι».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την γνώμη περί διαγραφής μέρους του χρέους και μεταφοράς κάποιου άλλου στην ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η Αθήνα επιδιώκει μια λύση που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης ομολόγων η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2020, βελτίωση των επιτοκίων δανεισμού και επαναγορά, από ελληνικής πλευράς, σε τρέχουσες τιμές, ομολόγων από τη διατραπεζική αγορά, μέσω βοήθειας και εγγυήσεων από το ταμείο EFSF.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι, εφόσον στην επιμήκυνση, συμμετέχουν ιδιώτες, η εξέλιξη θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλέον δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σφιχτή πολιτική χορηγήσεων ενώ, σε ακραίο σενάριο, μπορεί να οδηγηθούμε και σε επιβολή πλαφόν αναλήψεων για τους πολίτες

Κυβερνητική σύσκεψη

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εντός ΕΕ για το χρέος εξετάστηκαν στην ευρύτατη κυβερνητική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναμένει από την ΕΕ ξεκάθαρη τοποθέτηση και συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε τονίσει νωρίτερα ότι «η προστασία της Ελλάδας είναι μηχανισμός αυτοάμυνας για ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην ΕΕ.

Αυτό που διακυβεύεται «είναι το ευρώ και η αντοχή της Ευρωζώνης» σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος στάθηκε στο ότι η επίτευξη λύσης θεωρείται εφικτή ακριβώς επειδή η λύση «δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα».

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ο λαός πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι τον οδηγούν σε συνθήκες κόλασης, για αυτό είναι μονόδρομος να σπάσει τις αλυσίδες των εκβιασμών, των επιθέσεων, της μοιρολατρίας και με την οργάνωσή του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αγωνιστεί για αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει και το χρέος.»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ εξέφρασε την ελπίδα «να έχει αντιληφθεί τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και οι υπόλοιποι, ότι τα πράγματα τώρα είναι εξόχως πιο ευνοϊκά από ότι ήταν πέρσι.»

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, διότι η κρίση χρέους γενικεύεται.

 

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 επανέλαβε το σχέδιο των Φιλελεύθερων για επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ ή από το Ταμείο Στήριξης.

Για το κατά πόσο η πρόταση περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ιδιωτών, διευκρίνισε ότι η πρόταση είναι να συμμετέχει το Ταμείο Στήριξης.

Η Μέρκελ δεν βλέπει «θεαματική» λύση

Η σύνοδος των ηγετών της >Ευρωζώνης την Πέμπτη δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, είπε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν και όχι ένα θεαματικό αποτέλεσμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα», υπογράμμισε σε δηλώσεις της από το Ανόβερο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Υπάρχει στην Ευρώπη «μια ισχυρή επιθυμία να γίνει ένα μεγάλο βήμα, ένα οριστικό βήμα, κατά προτίμηση θεαματικό», για να δοθεί ένα τέλος στην κερδοσκοπία που συνεχίζεται επί ένα χρόνο, επισήμανε η καγκελάριος.

«Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρω-ομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων [..] και αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα "Ελλάδα", το θέμα "ευρώ" θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάνε στην άκρη», προσέθεσε.

Αλλά παρότι είπε ότι η επιθυμία αυτή είναι «ανθρώπινη», τόνισε πως «δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει». Αυτό που χρειάζεται είναι «πρόσθετα μέτρα, όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επέλυνε όλα τα προβλήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου