ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε το ν/σ για φυλακές υψίστης ασφαλείας

ψηφίστηκε-το-ν-σ-για-φυλακές-υψίστης-ασ-428728

Μέσα σε κλίμα έντασης και μετά από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ολοκληρώθηκε σε Β΄ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα.

Κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί του συνόλου με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά (σε σύνολο 100 ψηφισάντων βουλευτών).

Το άρθρο 1 που αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους για κρατούμενους σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας, υπέρ τάχθηκαν 56 βουλευτές και κατά 44 βουλευτές. Κατά πλειοψηφία, ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης ασφάλειας, αναφορά στην παρουσία, στα θεωρεία της Βουλής, γονέων και συγγενικών προσώπων κρατούμενων υπόδικων για συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με αιχμή την πληροφόρηση ότι οι άδειες εισόδου τους δόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα αυτό, καθώς και οι προηγηθείσες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε βουλευτές, με φόντο την θεσμοθέτηση λειτουργίας φυλακών υψίστης ασφάλειας, πυροδότησε και σήμερα, κλίμα έντασης στο Α’ Θερινό Τμήμα.

Στρεφόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αθανασίου είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλάτε μόνο και μόνο για να εντυπωσιάζετε, χωρίς ουσία και χωρίς σεβασμό στους συγγενείς των κρατουμένων.

Αυτό κάνατε εχθές και όπως πληροφορήθηκα -μπορεί να έχω και λάθος- ήταν μερικοί απ’ αυτούς στα θεωρεία της Βουλής. Το ίδιο κάνατε και με την ΕΡΤ, με τις προτάσεις δυσπιστίας, με τις Εξεταστικές Επιτροπές, με την αντισυνταγματικότητα. Υπάρχει μία προχειρότητα, μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού».

Απαντώντας στην αναφορά του υπουργού για τους συγγενείς υπόδικων στα θεωρεία, ο κ. Δρίτσας είπε πως είναι αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, διότι εχθές -λέει- ήρθαν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση συγγενείς υπόδικων κρατουμένων που ενδιαφέρονταν για το αν θα μπορούν να ξαναδούν τα παιδιά τους ή όχι, σε κανονικές διαδικασίες με βάση το νομοσχέδιο αυτό.

«Είναι τόσο φοβερό, ε; Πρέπει και αυτό να ενταχθεί στο τρομολαγνικό κλίμα: Α, έγινε κάτι και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μέσα στη Βουλή τους συγγενείς! Σοβαρά, κύριε υπουργέ; Εσείς έπρεπε να είστε εγγυητής του δικαιώματος οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα νομοσχέδιο που τους αφορά. Από πού κι ως πού δηλαδή, τι είδους δημοκρατία είναι αυτή;» είπε ο κ. Δρίτσας.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης καταλόγισε σε βουλευτές ότι ή δεν έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο ή δεν το κατανόησαν διότι -όπως είπε- άκουσε εισηγήσεις που έκαναν έναν θλιβερό συμψηφισμό, που ταυτίζουν δηλαδή το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία με τη νομοθετική λειτουργία μιας δημοκρατικά συγκροτούμενης Βουλής. «Δηλαδή τι μας είπε κάποια αγορήτρια εδώ; Ότι τρομοκρατία δήθεν ασκεί η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση και ότι εν τέλει, η πραγματική τρομοκρατία του οργανωμένου εγκλήματος δεν φοβίζει κανέναν και δεν θέλει κάποιον άλλο έλεγχο.

Αν η τρομοκρατία εδώ και δεκαετίες εξαλείφθηκε στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι γιατί εκεί ακόμη και τα αριστερά κόμματα την αποδοκίμασαν, την καταδίκασαν. Η ανθρωποκτονία από όποιον κι αν τελείται είναι ανθρωποκτονία. Δεν είναι πολιτική πράξη. Κι αν εσείς θεωρείτε την εξουσία βία, πείτε μου τότε αν το να επιλέγεις να αφαιρείς τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, που είναι η μεγαλύτερη βία και αποτελεί εν τέλει την πιο αποτρόπαιη εξουσία, την εξουσία του τρόμου που κομίζει το έγκλημα, αυτή με σύγχυση και τυφλότητα υπερασπιζόμαστε εδώ;» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Απηύθυνε δε το ερώτημα: «Πού είδατε “λευκά” κελιά, που επικαλείστε; Πού τα είδατε; Από ποια διάταξη του νομοσχεδίου προκύπτει ότι υπάρχουν λευκά κελιά και τι σχέση έχουν τα “λευκά” κελιά με αυτά τα οποία υπαινίσσεστε ότι υπήρξαν σε άλλες χώρες;» για να συμπληρώσει «Γιατί όποιος ξέρει τα “λευκά” κελιά που είχε η Γερμανία και η Τουρκία κάποια εποχή, ξέρει ότι σήμαιναν συνεχή απομόνωση, αποκλεισμό επισκέψεων και επικοινωνίας, μία διαρκή πίεση. Τι δουλειά έχει αυτό με τη θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος ικανής ασφάλειας που σήμερα έχει η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, οι σκανδιναβικές χώρες, των οποίων τη νομοθεσία λάβαμε υπόψη για να κάνουμε το νομοσχέδιο; Γιατί αυτό κάνουμε».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας καταλόγισε στον υπουργό, βούληση να είναι «λευκά» κελιά, «Γκουαντάναμο, στα καθ’ ημάς», λέγοντας: «Βεβαίως. Τα “λευκά” κελιά είναι καταδικασμένα ως επιλογή παγκοσμίως, το Γκουαντάναμο επίσης. Ε, δεν μπορείτε να κάνετε ακριβώς “λευκά” κελιά και Γκουαντάναμο στην Ελλάδα! Κάνετε “λευκά” κελιά και Γκουαντάναμο, αλά ελληνικά στο 2014, σε μια χώρα που επιμένει να διεκδικεί τη δημοκρατία».

Τέλος, ο κ. Δρίτσας είπε ότι «δεν υπάρχει πιο χυδαίο επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τους εγκληματίες, τους τρομοκράτες και τους κρατούμενους και όχι τα θύματα».

Αυτή την ώρα διεξάγεται ονομαστική (για πρώτη φορά ηλεκτρονική) ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και των άρθρων του μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου