ΕΛΛΑΔΑ

Πέρασε από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την εθελούσια στα ΕΑΣ

πέρασε-από-την-επιτροπή-της-βουλής-το-ν-427063

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αποτέλεσε το κύριο σημείο αμφισβήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας που συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σε κατοπινές συνεδριάσεις.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στα ΕΑΣ, εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που ήταν και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου του 2013.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο νέες επωφελούμενες ανώνυμες εταιρείες και δικαίωμα επιβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης έχουν μόνο οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα εξασφαλιστούν πόροι 6,6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό, για το αν η εθελούσια έξοδος εργαζομένων εντάσσεται όντως σε επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και συνάδει με τις εξαγγελίες για εξωστρεφή προσανατολισμό της επιχείρησης.

Ιδιαίτερα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος, Β.Χατζηλάμπρου και ο Γ.Βαρεμένος, επισήμαναν πως, παρότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την τρόικα και το Eurogroup για το επιχειρησιακό σχέδιο, αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε αμφισβήτηση και σε άλλου είδους διατάξεις, όπως η δυνατότητα συντήρησης των φάρων του Πολεμικού Ναυτικού από ιδιώτες με αντάλλαγμα την επικοινωνιακή τους προβολή (αλλά «μόνον για πρωτοβουλίες πολιτιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» διευκρίνισε αργότερα η υπουργός), η παραχώρηση αναβολής σπουδών και στους σπουδαστές των Κολλεγίων που είναι συμβεβλημένα με ΑΕΙ του εξωτερικού (και εκτός ΕΕ), την κατάργηση των γραφείων υπηρεσίας εφέδρων κ.ά.

Θετικές ως επί το πλείστον, θεωρήθηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν μειωμένο ωράριο εργασίας στο στρατιωτικό προσωπικό με τέκνα με ειδικές ανάγκες, αναβολή κατάταξης στους επιστήμονες ερευνητές που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), δυνατότητα αναβολής κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού, ένταξη των διαπόντιων νησιών του Ιονίου Πελάγους (Ερείκουσσα, Μαυράκι, Οθωνοί) στις παραμεθόριες περιοχές (με παράλληλο περιορισμό των δικαιοπραξιών επί ακινήτων) κ.ά.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται αύριο με ακρόαση κοινωνικών φορέων και συζήτηση επί των άρθρων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου