ΕΛΛΑΔΑ

Πέρασε με 51 «ναι», έναντι 46 «όχι» το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

πέρασε-με-51-ναι-έναντι-46-όχι-το-νομοσ-426974

Με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 46 κατά και ένα «παρών» από τον Νικήτα Κακλαμάνη πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης το νομοσχέδιο για το 30% της ΔΕΗ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».
Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη ΔΕΗ, αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Μανιάτης.

Ακόμα, ο υπουργός μίλησε για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και για προνομιακές δεσμεύσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να θιγεί ούτε κατά κεραία το κοινωνικό τιμολόγιο».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «η ΔΕΗ είναι αυτή που θα κάνει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η ίδια θα επιλέξει τον ανεξάρτητο, παγκόσμιου κύρους εκτιμητή που θα δώσει στο ΔΣ της εύλογη τιμή».

Τόνισε δε, ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε ούτε στους δανειστές ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ για επενδύσεις και αναβάθμιση των υποδομών της.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου