LIFE STYLE

Πέτρος Φιλιππίδης: Αντιδράσεις για το «μπλόκο» των καναλιών σε σειρές που έχει συμμετάσχει – Είναι άδικο λένε

πέτρος-φιλιππίδης-αντιδράσεις-για-το-426634
Αντιδράσεις για τους ηθοποιούς που θα στερηθούν χρήματα από τα δικαιώματα των σειρών που έπαιζε ο Πέτρος Φιλιππίδης

Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που ο Πέτρος Φιλιππίδης πέρασε το κατώφλι της φυλακής. Ο γνωστός κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, που βρίσκεται στην φυλακή Τρίπολης με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, δέχθηκε ακόμα ένα «δυνατό χτύπημα».

«Όχι» είπαν οι δικαστες του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας και στο αίτημά του για αποφυλάκιση υπό όρους. Οι δικαστές του Συμβουλίου έκριναν ότι ο κατηγορούμενος ηθοποιος για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, θα πρέπει να παραμείνει στις φυλακές Τριπόλεως όπου κρατείται κι όχι να αφεθεί ελεύθερος με «βραχιολάκι».

Αντιδράσεις για τους ηθοποιούς που θα στερηθούν χρήματα από τα δικαιώματα των σειρών που έπαιζε ο Φιλιππίδης

Μετά την απομάκρυνσή του από τη σειρά της ΕΡΤ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες εις βάρος του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μπλοκαρίστηκε και από την ταινιοθήκη των καναλιών, καθώς οι ελληνικοί σταθμοί αποφάσισαν να μην ξαναπροβάλουν παραγωγές στις οποίες έχει συμμετάσχει ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Θυμίζουμε ότι οι δύο καταγγελίες που αφορούν στην απόπειρα βιασμού αναφέρουν ότι ο ηθοποιός όταν δεν πέτυχε το σκοπό του ασκώντας βία, απείλησε τις ηθοποιούς με επαγγελματικό αποκλεισμό. Από την άλλη σύμφωνα με την εφημερίδα Σπίρτο, ο Πέτρος Φιλιππίδης περνάει στην αντεπίθεση με τους δικηγόρους του και ετοιμάζει αγωγή μαζί με τη σύζυγό του, κατά της ηθοποιού Αννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους – που είναι μία από τις γυναίκες που έχουν καταθέσει εναντίον του.

Ο Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι είχαν έξι μήνες κανονική σχέση, ενώ η ίδια στην κατάθεσή της είχε αναφέρει: «Στο χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας μπαινόβγαινε στο καμαρίνι χωρίς να χτυπάει την πόρτα μου και ορισμένες φορές κλειδώνοντας την πόρτα πίσω όπως έμπαινε. Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου την ανάγκη μου να εργαστώ και τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει. Αρκετές φορές ερχόταν στο καμαρίνι μου ενώ βρισκόμουν μέσα σε αυτό με κλειστή την πόρτα κατέβασε το παντελόνι του και ουρούσε επιδεικτικά στο νιπτήρα του καμαρινιού μου, οποίος βρισκόταν ακριβώς πίσω από εκεί που καθόμουν (σημειώνω ότι ο ίδιος είχε τουαλέτα στο δικό του καμαρίνι). Σε μία σκηνή με ένα τρυφερό φιλί, εκείνος χρησιμοποιούσε βία, αφήνοντας έκπληκτο το κοινό που αντιδρούσε με ένα επιφώνημααπέχθειας».

Σπύρος Μπιμπίλας: «Είμαι κατά της απόφασης των καναλιών να μην μην παίζονται σειρές με τον Πέτρο Φιλιππίδη»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας σχολίασε στην Ελένη Τσολάκη και στο «Open Weekend» το «μπλόκο» των καναλιών σε σειρές με τον Φιλιππίδη και τάχθηκε κατά της απόφασης αυτής, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη.

«Έχουμε την Πέμπτη συμβούλιο για να πάρουμε και μία απόφαση στο ΣΕΗ για το αν συμφωνούμε με αυτή την απόφαση και να έχουμε μία επίσημη θέση. Αυτή η θέση που έχει ακουστεί ως τώρα είναι προσωπική μου θέση. Πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος να στερεί η απόφαση αυτή τα δικαιώματα τόσων πολλών ανθρώπων που έχουν δουλέψει σε σειρές, ακόμα και από τον ίδιο τον ηθοποιό που έχει δουλέψει – άσχετα με το ότι βρίσκεται στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Τόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα και επίσης έχω τοποθετηθεί στο ότι μπορεί να μιλάμε για αυτά τα σίριαλ που έχει παίξει ο Πέτρος, αλλά τα κανάλια όλα αυτά τα χρόνια έχουν κόψει και πάρα πολλά σίριαλ που δεν τα παίζουν ποτέ. Εγώ μιλάω και για αυτά. Υπάρχουν πάνω από 500 σίριαλ που δεν παίζονται ποτέ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν παίξει, δεν θα έπρεπε να παίρνουν κάποια δικαιώματα και αυτοί;».

Ο Σπύρος Μπιμπίλα συνέχισε λέγοντας: «Αν ένα σίριαλ προβάλλεται αργά τη νύχτα μπορεί ένας από τους πρωταγωνιστές να βγάλει και ένα χιλιάρικο μέσα σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. Αν παίζεται μεσημέρι μπορεί να βγάλει και 2.500 σε όλα τα επεισόδια. Για τα επεισόδια που ο κόσμος βλέπει και γελάει ή κλαίει, εμείς οι ηθοποιοί παίρνουμε 1-2 ευρώ το επεισόδιο – απλά επειδή έχουμε παίξει πολλά επεισόδια και πολλές φορές, μαζεύεται ένα ποσό. Οι ηθοποιοί για τις επαναλήψεις των σίριαλ αμείβονται με πάρα πολύ λίγα χρήματα. Αλλά για έναν άνθρωπο που έχει μεγάλο ρεπερτόριο με πολλά σίριαλ και πολλούς πρώτους ρόλους μπορεί να φτάσει και 8.000 το χρόνο.

Ξέρετε πόσοι ηθοποιοί περιμένουν τα Χριστούγεννα να πάρουν 200 και 300 ευρώ που είναι σωτήρια για αυτούς από τα δικαιώματα; Εμείς την απόφασή μας μπορούμε να την κοινοποιήσουμε στα κανάλια, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η δουλειά μας είναι ένα προϊόν, αυτό το προϊόν δεν μπορεί να σταματήσει. Αν αυτός που φτιάχνει μία μπίρα κάνει ένα έγκλημα θα σταματήσει η μπίρα να πίνεται. Αποκλείεται!

Πρέπει να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που παρέβησαν τους νόμους όμως το προϊόν διαχωρίζεται από τον άνθρωπο. Πρωταγωνιστής της εποχής του ’60 έκανε δολοφονία και οι ταινίες του συνέχισαν να παίζονται και να αγαπιούνται από τον κόσμο ενώ ο ίδιος είχε μπει φυλακή, δεν θα πω το όνομά του.

Είναι λεπτή ισορροπία αλλά στην ίδια δουλειά δούλεψαν άλλοι 50 οι οποίοι 50 θα σταματήσουν να έχουν και προβολή. Η προβολή των ηθοποιών είναι ένα μέσο είναι σαν να μην έχει σταματήσει η δουλειά μας και ο κόσμος να θέλει να μας δει εμείς δηλαδή οι υπόλοιποι που παίζαμε δεν έχουμε δικαίωμα να μας δουν;» είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας στο Open.

Χίλντα Ηλιοπούλου: «Εγώ υποστηρίζω ότι άλλο ο άνθρωπος και άλλο το προϊόν»

Η ηθοποιός, κόρη του αξέχαστου Ντίνου Ηλιόπουλου, τοποθετήθηκε στο Open για το θέμα των δικαιωμάτων: «Ναι δύσκολη απόφαση να διαλέξεις. Τι από όλα είναι το σωστό και το δίκαιο. Εγώ είμαι με τη θέση των ηθοποιών. Όλοι ερχόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, ειδικά όταν έχουμε συνεργαστεί με κάποιους ανθρώπους και εγώ υποστηρίζω ότι άλλο άνθρωπος και άλλο το προϊόν. Κάποιοι από εμάς που είμαστε του ’90 και έχουμε να δουλέψουμε καιρό, μας αγαπάει και μας θυμάται ο κόσμος μέσα από αυτές τις επαναλήψεις. Και εγώ έχω βιώσει περιστατικά κακοποίησης ώς ηθοποιός. Δεν αναφέρομαι στον Πέτρο μη γίνει παρανόηση.

Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια που ο πατέρας μου έχει προλάβει να πάρει κάποιες απολαβές από κάποια πνευματικά δικαιώματα από επαναλήψεις του και συμφωνώ με αυτό που λέει και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Υπάρχουν κι άλλοι καλλιτέχνες που ακόμα και τη δεκαετία του ’60 άφησαν πάρα πολύ αρνητικό αποτύπωμα και δεν σταματήσαμε να βλέπουμε αυτό που έχουν κάνει. Είναι επιλογή του θεατή»

Πέτρος Ξεκούκης για Φιλιππίδη: «Ας μην προδικάζουμε»

Ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα: «Είναι άδικο, ας μην προδικάζουμε έναν άνθρωπο. Η ελληνική δικαιοσύνη ακόμα δεν έχει αποφανθεί, είναι προφυλακιστέος, για να το κάνει η ελληνική δικαιοσύνη κάτι θα ξέρει. Εγώ δεν μπορώ να πω αν είναι δίκαιη ή άδικη η απόφαση. Σε περίπτωση που βγει αθώος, αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει; Τώρα αυτή τη στιγμή στερούνται όλοι αυτών των χρημάτων. Και άλλοι συνάδελφοι που δούλεψαν, ο σκηνοθέτης, ο ενδυματολόγος, ο σκηνογράφος, οι πάντες που δούλεψαν σε αυτές τις σειρές. Δεν θεωρώ κακό να κάνεις μία επανάληψη σαν κανάλι. Πια καλώς ή κακώς ο Πέτρος πέρασε στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως ένας άνθρωπος που δημιούργησε ένα πρόβλημα. Τώρα ο καθένας ας το κρίνει από την πλευρά του».

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου για Φιλιππίδη: «Εσείς δεν έχετε κάνει πράγματα για τα οποία να ντρέπεστε;»

Kαλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» βρέθηκε η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μιλώντας για τη συνεργασία της ηθοποιού με τον Μιχάλη Ρέππα και τον Θανάση Παπαθανασίου, αναφέρθηκε ένας παραλληλισμός με τον τρόπο που εργάζεται σκηνοθετικά ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Όταν η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ρωτήθηκε για όλα όσα κατηγορείται ο Πέτρος Φιλιππίδης, είπε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σχέδιο ζωής, για κάποιο λόγο συνέβησαν αυτά και βλέπουμε ότι όλοι ερχόμαστε προ των ευθυνών μας. Ήρθε. Τι θέλουμε άλλο; Να τον κρεμάσουμε κιόλας»;

Σχετικά με την απόφαση να μην παίζονται πλέον οι σειρές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου σημείωσε: «Εντελώς διαφωνώ. Οι ηθοποιοί δεν έχουν αδυναμίες; Δεν ήταν πάντα έτσι; Αν είναι να τιμωρηθεί η Δικαιοσύνη είναι εδώ και θα τιμωρηθούν οι άνθρωποι αν έκαναν κάτι. Εμείς πόσο είμαστε αθώοι μπροστά σε όλα αυτά τα πράγματα; Πόσο δεν έχουμε κάνει τίποτα; Έχω μιλήσει μαζί του, τον πήρα τηλέφωνο, μιλήσαμε καμιά δυο φορές.

Είναι μια πολύ ευρύτερη οικογένεια, δεν είναι ωραία αυτά. Δεν είναι ωραία, όμως, και να γίνονται. Βεβαίως και συμφωνώ που βγήκαν στη δημοσιότητα, εννοείται! Από τότε έπρεπε να βγουν, από τη στιγμή που έγιναν. Ο καθένας, βέβαια, έχει το χρόνο του και βρίσκει το θάρρος να το πει, η αλήθεια είναι».

«Δεν είμαστε ένα πράγμα όλοι οι άνθρωποι. Δεν έχει κάνει κανείς πράγματα που ντρέπεται; Εγώ έχω κάνει πράγματα που ντρέπομαι, εσείς δεν έχετε κάνει πράγματα που ντρέπεστε;», αναρωτήθηκε η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου σχολιάζοντας τις καταγγελίες για τον Πέτρο Φιλιππίδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου