ΕΛΛΑΔΑ

«Βούλιαξαν» οι τιμές στα ελληνικά ροδάκινα

βούλιαξαν-οι-τιμές-στα-ελληνικά-ροδ-426470

Η υπερπαραγωγή ροδάκινου στην Ελλάδα, καθώς και στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και τα προβλήματα στις μεγάλες αγορές προορισμού, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές παραγωγού σε ένα από τα πιο δυναμικά αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Ιδιαίτερα στο επιτραπέζιο (νωπό) ροδάκινο οι τιμές έχουν κυριολεκτικά καταποντιστεί, φτάνοντας έως και στο 1/3 των περσινών, ενώ μικρότερη αναμένεται να είναι η πτώση της τιμής στο βιομηχανικό, που προορίζεται για κομπόστα.

Οι παραγωγοί του προϊόντος, κυρίως στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης ροδάκινου σε παγκόσμιο επίπεδο, μιλούν για μία από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας 20ετίας.

Σήμερα το πρωί επισκέπτεται την περιοχή, ύστερα από πρόσκληση των αγροτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα περιηγηθεί διαδοχικά σε οπωρώνες στην Κουλούρα Ημαθίας και σε Αγροτικό Συνεταιρισμό, καθώς και σε χώρο συγκέντρωσης ροδάκινων, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκπροσώπους τοπικών φορέων των δύο νομών στη Νάουσα.

Ανοιχτή τιμή

«Δίνουμε τα επιτραπέζια ροδάκινα στους εμπόρους σε ανοιχτή τιμή, για να εισπράξουμε από 15 έως 25 λεπτά το κιλό, όταν στην Αθήνα πωλούνται έως και 2 ευρώ το κιλό. Πέρυσι για το ίδιο προϊόν εισπράτταμε 60 έως 70 λεπτά το κιλό», είπε στο «Εθνος» ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Ημαθία, Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί στην Κουλούρα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο βιομηχανικό ροδάκινο η εικόνα είναι σχετικά καλύτερη, αφού η τιμή παραγωγού αναμένεται να κυμανθεί φέτος στην περιοχή των 25 λεπτών ανά κιλό. Πέρυσι η τιμή ήταν υψηλή ?από 32 έως και 35 λεπτά?, κάτι που οφειλόταν στη σημαντικά μειωμένη παραγωγή λόγω χαλαζιού που έπληξε την περιοχή.

Την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη στήριξη του προϊόντος και των παραγωγών του. Μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό πως:

• Θα εγκρίνει άμεσα την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων ώστε να ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση η απόσυρση ροδάκινων από την αγορά στο ποσοστό που ορίζεται από τις κοινοτικές διατάξεις.
• Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζήτησε από τα μέλη του την αύξηση της κατανάλωσης ροδάκινου στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια.
• Το ροδάκινο εντάσσεται στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό), με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
• Επίσης εντάσσεται στο σιτηρέσιο των νοσοκομείων και στα ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ο Ελληνας υπουργός Γ. Καρασμάνης θα θέσει το θέμα στον επίτροπο Γεωργίας Ντ. Τσιόλος, ζητώντας την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και τη λήψη πρόσθετων όπως η αύξηση των προς απόσυρση από την αγορά ποσοτήτων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου