ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» οι προτάσεις για δημοψήφισμα: Κατέθεσαν ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Πολύδωρας

βροχή-οι-προτάσεις-για-δημοψήφισμα-425862

Τις δικές τους προτάσεις για δημοψήφισμα κατέθεσαν σήμερα το πρωί στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βύρων Πολύδωρας, ενώ από χθες, με το πέρας της διαδικασίας, κατέθεσαν προτάσεις πρώτοι οι ΑΝΕΛ (14, ήταν 13 και προστέθηκε ο Ν. Νικολόπουλος), ακολούθησαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές (14, ήταν 15 μείον τον Ν. Νικολόπουλο), η ΧΑ (16) και ο ΣΥΡΙΖΑ (71), σύνολο 115 υπογραφές.

Συγκεκριμένα, με τις υπογραφές 11 βουλευτών κατατέθηκε στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την πρόταση δεν υπογράφουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Αικατερίνη Μάρκου (σ.σ. ανεξαρτητοποιήθηκε σήμερα από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα).

Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.

Τη «διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», προτείνουν και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον Προέδρο της Βουλής, «οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου».

Επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 §2 εδ. β΄ του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο, ζητεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, πρόεδρος της «Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό».

Όπως αναφέρει ο κ. Πολύδωρας, το ψηφισθέν ήδη νομοσχέδιο – και μάλιστα ψηφισθέν από το Α΄ Θερινό Τμήμα, ενώ θα έπρεπε να συνεζητείτο και να εψηφίζετο από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω του ότι δι’ αυτού ρυθμίζεται (ή απορρυθμίζεται) σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό της παραχωρήσεως του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες – έχει ως αποτέλεσμα τον, τοις πράγμασι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το Δημόσιο συμφέρον, «ακρωτηριασμό» κατά 30% της ΔΕΗ.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι επί του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116). Εκτιμά εξάλλου ότι κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως, αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).

Στο μεταξύ, χθες, μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», κατέθεσαν προτάσεις πρώτοι οι ΑΝΕΛ (14, ήταν 13 και προστέθηκε ο Ν. Νικολόπουλος), ακολούθησαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές (14, ήταν 15 μείον τον Ν. Νικολόπουλο), η ΧΑ (16) και ο ΣΥΡΙΖΑ (71), σύνολο 115 υπογραφές.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου