ΕΛΛΑΔΑ

ΔΝΤ: Επιμένει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

δντ-επιμένει-στην-αλλαγή-του-συνδικαλ-425144

Το ΔΝΤ επιμένει στις αλλαγές στο σχετικό νόμο για την αγορά εργασίας και τις απεργίες και ζητά την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς τα στελέχη του πιστεύουν ότι η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις του «Εθνους», και με αφορμή της δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, στο συνέδριο του Economist, αναφορικά με την αγορά εργασίας και το δικαίωμα της απεργίας, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ράις είπε ότι στα θέματα αυτά η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλους τομείς. «Η έγκαιρη εφαρμογή θα είναι το κλειδί», επανέλαβε διαβάζοντας από γραπτό κείμενο το σχετικό σημείο της ομιλίας του κ. Γκογιάλ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ερώτημα αφορούσε και τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας λόγω του ότι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε για το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού. Η επιμονή στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων δείχνει ότι το Ταμείο δεν θα υποχωρήσει στο θέμα αυτό.

Το «Ε» υπέβαλε ερώτημα και για τη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές –τη δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- και ειδικά για το χαμηλό επιτόκιο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί θεμελιώδη στόχο του προγράμματος», αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απαιτείται να διανύσει πολύ δρόμο μέχρις ότου καταφέρει να στηρίζεται στις αγορές για τις ανάγκες της. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω για το ύψος ή το κόστος, αλλά μπορώ να πω πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε άλλη ερώτηση του «Ε», ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζητούν μείωση της φορολογίας, ο κ. Ράις εξήγησε ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και αναφέρθηκε στο προσφιλές θέμα του Ταμείου για την επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί ένα εκ των κυρίων στόχων του ελληνικού προγράμματος και ζήτησε δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και βιωσιμότητα των φορολογικών εσόδων.

Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ο Πολ Τόμσεν επιστρέφει στην Ελλάδα σύντομα για να λάβει μέρος στις τεχνικές συζητήσεις της Τρόικα με τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Αποστολής παρέμεινε στην Ουάσιγκτον καθώς εμφανίστηκαν προβλήματα στο Πρόγραμμα της Ουκρανίας –είναι το δεύτερο θέμα απασχόλησης του στο ΔΝΤ, εκτός της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και η Τρόικα θα επιστρέφει για την 6η επιθεώρηση μετά το καλοκαίρι.

Τέλος, ο κ. Ράις επανέλαβε τις δηλώσεις του κ. Γκογιάλ για το Ελληνικό Πρόγραμμα, λέγοντας ότι το 2014 δεν θα απαιτηθούν μέτρα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου