ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρο Απεξάρτησης στου Γουδή, μια ακόμη αποσπασματική παρέμβαση

κέντρο-απεξάρτησης-στου-γουδή-μια-ακό-424955

Σε τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών σε τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή – Ιλισίων προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Ειδικότερα, χώρος ο οποίος βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 1988 (Δ’ 311) προοριζόταν για την ανέγερση Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών (οικοδομικό τετράγωνο 162, περιοχής 81) θα μπορεί να μετατραπεί σε Κέντρο Απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και Κοινωνικής Επανένταξης.

Πρόκειται για άλλη μια αποσπασματική παρέμβαση, η οποία βρίσκει αντίθετη την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, καθώς δεν εντάσσεται σε μια ενιαία λογική για τη διαμόρφωση της περιοχής.

Με άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ο χώρος από το 1977, οπότε ψηφίστηκε ο νόµος για την παραχώρηση του πάρκου στους δήµους Αθηναίων – Ζωγράφου, έχει περάσει από «σαράντα κύματα». Το 1985 καθορίστηκε για πρώτη φορά ως «µητροπολιτικός πόλος πρασίνου και αναψυχής», αλλά χρειάστηκε να περάσουν άλλα 25 χρόνια για να θεσμοθετηθεί, με Προεδρικό Διάταγμα το 2011 (ΦΕΚ 187/Δ/11), ως Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Τα επόμενα βήματα όμως, τα οποία απαιτούνταν για τη θεσμοθέτηση και υλοποίησή του, όπως είναι το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και οι αντίστοιχες Πολεοδομικές Μελέτες, έχουν παγώσει.

Επίσης παραμένει άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς (η έκταση ανήκει σε 16 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με κυρίαρχο τον Στρατό), ενώ επείγει η σύσταση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Μελέτη που είχε υλοποιηθεί το 2011 για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) είχε καταγράψει 53 διαφορετικές ιδιοκτησίες ή καθεστώτα παραχωρήσεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα επιτακτικό ζήτημα αποτελεί «η απόκρουση της απαράδεκτης αξίωσης της ΕΤΑΔ για μονιμοποίηση-νομιμοποίηση του Μπάντμιντον, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΠΔ 187/Δ/2011».

Η περιοχή – μία έκταση 4.500 στρεμμάτων ανάμεσα στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, εκ των οποίων περίπου το 60% παραμένει ελεύθερο κατασκευών – αποτελεί ένα από τα «φιλέτα» της Αττικής και έχει δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις από επιχειρηματικούς κύκλους, πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής ύφεσης. Με τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής έχουν επιτευχθεί ορισμένα βήματα, όπως η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 1970/2012) για την κήρυξη ως παράνομων των οικοδομικών αδειών της ολυμπιακής εγκατάστασης του Μπάντμιντον. Πάντως, για την Ιστορία, σχετικά την ανάδειξη του πάρκου έχουν εκπονηθεί πάρα πολλές μελέτες οι οποίες μπαινόβγαιναν για δεκαετίες στα συρτάρια του ΟΡΣΑ.

Οροι δόμησης για το Κέντρο

Σήμερα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών στο οικοδομικό τετράγωνο 162 περιοχής 81 και καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης», ορίζονται όροι και περιορισμοί δόμησης του χώρου που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και Κοινωνικής Επανένταξης.

Ειδικότερα ορίζονται ως εξής:

  • Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 20%, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και επιφάνεια 150 τ.μ. για δημιουργία θερμοκηπίου.
  • Συντελεστής δόμησης: 0,4.
  • Κατασκευή δύο θυρωρείων μέγιστου εμβαδού εκάστου 20 τ.μ. και κυλικείου μέγιστου εμβαδού 20 τ.μ., που προσμετρούνται στα καθοριζόμενα πολεοδομικά μεγέθη.
  • Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 10 μέτρα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1,85 μέτρα σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
  • Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος θυρωρείου και κυλικείου: 3,5 μέτρα.
  • Ελάχιστη απόσταση κτιρίων από τα όρια του χώρου: 10 μέτρα.
  • Κατασκευή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων στον ακάλυπτο.

Η πρόσβαση πεζών και οχημάτων θα γίνεται από τη λεωφόρο Μεσογείων μέσω του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου