ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρησε η Πολιτική Αγωγή από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

αποχώρησε-η-πολιτική-αγωγή-από-τη-δίκη-424816

Με την αποχώρηση της Πολιτικής Αγωγής, ύστερα από επεισόδιο με συνήγορο υπεράσπισης, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή την Τρίτη.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής διαμαρτυρήθηκαν με την κίνηση αυτή, για τη μη τήρηση πρακτικών με φωνοληψία (αίτημα που έχει ήδη απορρίψει το δικαστήριο), γεγονός που – όπως πιστεύουν- θα διασφάλιζε τη δημοσιότητα της δίκης. Οι ίδιοι επεσήμαναν μάλιστα τον «κίνδυνο διαστροφής του περιεχομένου της δίκης», αλλά και «παραβίασης βασικών δικονομικών αρχών».

Θρυαλλίδα έγινε η ανάκληση από τον κ. Γιώργο Σωτηρόπουλο, συνήγορο του κατηγορούμενου Γιάννη Αγγου, της ένστασης για την παύση της ποινικής δίωξης, με βασικό επιχείρημα ότι εκλείπει το οικονομικό όφελος, προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η οργάνωση να χαρακτηριστεί εγκληματική (ισχυρισμός που βασίζεται στη Συνθήκη του Παλέρμο). Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σωτηρόπουλος ανέπτυξε προφορικά επί μακρόν τον ισχυρισμό του, εντούτοις δεν τον κατέθεσε γραπτώς στο δικαστήριο, καθώς τον «πρόλαβε» ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζητώντας ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης για «διαδικαστικό θέμα».

Στην τελευταία αποστροφή του, ο κ. Σωτηρόπουλος είχε τονίσει ότι παραβιάζεται το άρθρο 29 του Συντάγματος ως προς την πολιτική ελευθερία των κομμάτων. Μπορεί να μην είναι όλοι βουλευτές, είναι όμως μέλη του ιδίου κόμματος, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, ζητώντας την παύση της ποινικής δίωξης.

Η συγκεκριμένη αποστροφή, δεδομένης και της ανάκλησης της ένστασης, πυροδότησαν την αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής, η οποία έκανε λόγο για «το ενιαίο της υπερασπίσεως». «Η μη καταγραφή των πρακτικών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αλλά και σκεπτικισμό για την περαιτέρω πορεία της δίκης», σημείωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, με βασικό αίτημα να κατατεθεί ο νομικός ισχυρισμός του κ. Σωτηρόπουλου προκειμένου να λάβουν γνώση.

«Τι θα κάνουμε εδώ, timeout, γιατί η ομάδα δεν πήγε καλά; Να τηρήσουμε τη δικονομική ορθότητα», πρόσθεσαν.

Η θέση του δικαστηρίου

Η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη τόνισε ότι το δικαστήριο επιφυλάσσεται (ως προς την κατάθεση του εγγράφου του κ. Σωτηρόπουλου) για την προσεχή συνεδρίαση, την Πέμπτη 16 Ιουλίου, πλην όμως επεσήμανε ότι εφεξής οποιαδήποτε δήλωση προφορική θα γίνεται αφού έχει ήδη κατατεθεί στην έδρα το οικείο έγγραφο. «Όσο χρόνο αναπτύσσεται ο ισχυρισμός προφορικά, θα έχουμε τα αντίγραφα, αλλιώς δεν θα εκτιμάται ως ισχυρισμός», σημείωσε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου