ΕΛΛΑΔΑ

Εξοδος Παμπούκη με αιχμές για το ΥΕΝ

εξοδος-παμπούκη-με-αιχμές-για-το-υεν-424652

Τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη. Ο κ. Παμπούκης οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ, όπου είχε ζητήσει την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κάποιοι ωστόσο περίμεναν ότι ο κάποτε εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού θα έκανε ηρωική έξοδο. Ο άνθρωπος που είχε μεσολαβήσει – λένε – για να πάει το δαχτυλίδι από τον Σημίτη στον Παπανδρέου, ήθελε να φύγει αλλά να υπάρχει και αφορμή. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αντιλήφθηκε, αργά, το λάθος του να συμβάλει, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, στην κατάργηση του αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και επιχείρησε να το «διορθώσει», προτείνοντας προ ημερών την επανασύστασή του, θεωρώντας το αναγκαίο για την άσκηση της πολιτικής στη Ναυτιλία, για την οποία ήταν υπεύθυνος, ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. Οι δηλώσεις του όμως προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Χρ. Παπουτσή που στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε θέμα εκφράζοντας την δυσφορία του. Ο κ. Παμπούκης ένιωσε «ακάλυπτος» από τον πρωθυπουργό και χθες υπέβαλε την παραίτησή του

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης, αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αρμοδιότητες του κ. Παμπούκη θα ασκεί, "επί του παρόντος", ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

H επιστολή παραίτησης

Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου