ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ετοιμο για νέες διακρίσεις το μονοθέσιο των φοιτητών του ΑΠΘ

ετοιμο-για-νέες-διακρίσεις-το-μονοθέσ-423746

Την Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα εκπροσωπήσει για μια ακόμα φορά στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Formula Student η ομάδα Aristotle Racing Team (ART), με το νέο μονοθέσιο όχημα ART – 14 που κατασκεύασαν οι φοιτητές των τμημάτων μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.

Το νέο αυτοκίνητο του Α.Π.Θ. κατασκευάστηκε ύστερα από αεροδυναμική μελέτη για την τοποθέτηση αεροδυναμικού βοηθήματος στο μονοθέσιο (αεροδυναμικό πάτωμα-διαχύτης). Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο σύστημα τηλεμετρίας για την απ’ ευθείας και άμεση λήψη δεδομένων εν ώρα δράσης του μονοθέσιου στην πίστα.
«Η ιδέα της σύστασης της ομάδας ξεκίνησε το 2006, όταν 8 φοιτητές των τμημάτων αυτών παρακολουθούσαν τους διεθνείς διαγωνισμούς formula και αποφάσισαν να φτιάξουν την δική τους ομάδα, να κατασκευάσουν το δικό τους όχημα και να συμμετάσχουν στους αγώνες αυτούς» εξηγεί στο Βήμα ο κ. Γιώργος Παπαροϊδάμης, φοιτητής και μέλος της ομάδας ART.
Η φοιτητική ομάδα ART του Α.Π.Θ. απαρτίζεται πλέον από 18 μέλη. Ήδη από το 2007 η ομάδα έχει συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες της Formula SAE, όπως στην Ιταλία (2007 – 2010- 2012), στην Αγγλία (2008 – 2009 – 2011 – 2013) και στη Γερμανία κατακτώντας παράλληλα το βραβείο μηχανολογικού σχεδιασμού το 2009, το βραβείο της πιο φιλικής ομάδας το 2010, την 1η θέση στο τελικό του αγωνίσματος της επιτάχυνσης το 2011.
Ενώ η σημαντικότερη επιτυχία της ομάδας στη σύντομη ιστορία της, ήταν η 3η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού της Ιταλίας το 2012. Η ART έχει μέχρι στιγμής στο ιστορικό της τρία αγωνιστικά μονοθέσια, το ART-7-, το ART-9-, και το ART-12-, όπου υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις από το πιο παλιό στο πιο καινούργιο τόσο στην ιπποδύναμη (68hp στο ART-7- σε 82hp στο ART-12-), όσο και στο βάρος (290kg το ART-7- σε 240kg το ART-12).
Ελαφρύτερο το εφετινό όχημα
Καθοριστική δε είναι η μείωση βάρους των επιμέρους κομματιών και κατ’ επέκταση ολόκληρου του μονοθέσιου που επιτεύχθηκε προσδίδοντας νέες δυνατότητες, σε συνδυασμό με τον εργονομικό σχεδιασμό για το cockpit του οδηγού (κάθισμα, dashboard, τιμόνι).
Τα νέα χαρακτηριστικά του μονοθέσιου και οι δυνατότητες που προσφέρει σε συνδυασμό με την άρτια προετοιμασία της ART επιτρέπουν στην ομάδα να συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Formula Student της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η ομάδα θα συμμετάσχει σε τρεις αγώνες το ίδιο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις παρακάτω πίστες.
1. Formula Student Germany, Hockenheimring, 29 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2014
2. Formula Student Hungary, Győr, 21 – 24 Αυγούστου 2014
3. Formula Student Italy, Varano de Melegari, 29 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2014
Η παρουσίαση του οχήματος θα πραγματοποιηθεί επίσημα σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 στις 20:30 στις αίθουσες των «Village Cinemas» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η διαδικασία κατασκευής του νέου μονοθέσιου καθώς και πλάνα από την περίοδο δοκιμών του.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου