ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

σε-απεργιακό-κλοιό-η-χώρα-423517

Στην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον δημόσιο τομέα, για σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί στη Βουλή η δανειακή σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM), προχώρησε η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στις 19:00.

Επίσης, σήμερα το απόγευμα, στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), στην Ομόνοια.

Κλειστά τα φαρμακεία

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, όπως το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η απελευθέρωση των δικτύων διανομής για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), υποστηρίζοντας ότι αυτά οδηγούν «στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης».

«Θεωρούν τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν», αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι «οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Έλληνα ασφαλισμένο, παρέχοντας πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, χρηματοδοτώντας από το υστέρημα τους την χρεωκοπημένη κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών».

Ο ΠΦΣ θεωρεί «περίεργο» να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, «ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών» και « απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος».

Πάντως, σημειώνεται ότι την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί-μέλη του Φαρμακευτικού και Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ).

Πρόκειται για φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο που διαχωρίζουν τη θέση τους από την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Στην ανακοίνωση του ΦΑΝΙΕ σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να συμβάλλει «σε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των πολιτών» και δηλώνει την στήριξή του στην Ελλάδα, στις δύσκολες ώρες που περνά.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00.

Παράλληλα, θα συμμετάσχει και στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ στις 19:30 στο Σύνταγμα, διεκδικώντας «την κατάργηση των μνημονίων».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «ολική επαναφορά των ασκούμενων πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας, με συμφωνία για τρίτο μνημόνιο που κατακρεουργεί τους πολίτες».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, με την ψήφιση του «”Δημοσιονομικού Συμβουλίου” ως κόφτη των κοινωνικών δαπανών, τελειώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Οι υπηρεσίες μετατρέπονται σε ανταποδοτικές, ανταγωνιστικές και οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους την υγειά τους. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση θα αντιμετωπιστούν από τα έσω του συστήματος, με κατάργηση, υποβάθμιση, απαξίωση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας».

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι θα επέλθουν νέες μειώσεις μισθών (έμμεσες και άμεσες), κινητικότητα, νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις, ενώ σημειώνει ότι «οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και απαιτείται η δημιουργία Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος ανατροπής τους».

Απεργούν και οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ

Τη συμμετοχή του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καλεί τους διοικητικούς υπαλλήλους να πάρουν μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, με προσυγκέντρωση στην Κοραή, στις 11:00.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ αναφέρουν: «Συντασσόμαστε με όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά των νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων. Δεν δεχόμαστε την επιβολή μέτρων, που το μόνο που διασφαλίζουν είναι τη δική μας εξαθλίωση και τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι δικές μας ανάγκες και επιθυμίες είναι το μόνο κριτήριο που αναγνωρίζουμε. Προασπίζουμε τις δικές μας ΖΩΕΣ και το δικό μας ΜΕΛΛΟΝ».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου