ΕΛΛΑΔΑ

Από το κράτος οι άδειες για τα ταξί

από-το-κράτος-οι-άδειες-για-τα-ταξί-423406

 

Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά του ταξί, καθώς η πρόσβαση στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών δημοσίας χρήσης θα γίνεται από Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και Ανώνυμες Εταιρείες που θα συσταθούν γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια και ανοίγει «κλειδωμένο» μεταφορικό έργο, που θα εκτελείται από οχήματα Ειδικής Μίσθωσης.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ταξί, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούση, δίνει στους αυτοκινητιστές προθεσμία έξι μηνών για να ανταλλάξουν δωρεάν τις παλαιές άδειες με νέες και προθεσμία τριών ετών για να στήσουν ΕΠΕ και ΑΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών επιβατηγών αυτοκινήτων έως εννέα θέσεων και μοτοσικλετών θα παρέχεται μόνο από το κράτος.

Η σημερινή άδεια «σπάει» σε άδεια παροχής υπηρεσιών, που θα δίδεται ελεύθερα από το κράτος έναντι 15.000 έως 40.000 ευρώ και άδεια κυκλοφορίας που θα κοστολογείται έναντι 5.000 ευρώ.

Επίσης, ανοίγει η αγορά των οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης (ΕΙΔ.ΜΙΣΘ), τα οποία θα λειτουργούν σε πανελλαδική βάση, μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου με ελεύθερο, προσυμφωνημένο κόμιστρο, αλλά δεν θα μπορούν να παίρνουν πελάτες από τον δρόμο ή τις πιάτσες.

Τα νέα ταξί θα έχουν έδρα τον Καλλικρατικό δήμο, την περιφέρεια Αττικής για την πρωτεύουσα και τη νομαρχιακή ενότητα Θεσσαλονίκης για την συμπρωτεύουσα. Τα ειδικής μίσθωσης οχήματα, όμως, θα έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας σε όλη την χώρα. Ακόμη, αναμένεται υπουργική απόφαση του κ. Ραγκούση που θα μειώσει τα κόμιστρα των ταξί μεταξύ 10% και 20%.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου