ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύπτουν τις ομοιότητες Ελλήνων και Ιταλών με την Τέχνη

αποκαλύπτουν-τις-ομοιότητες-ελλήνων-423300

Έκθεση Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών εγκαινιάσθηκε χθες στην έδρα του πανεπιστημίου εξ αποστάσεως διδασκαλίας eCampus, στην «αιώνια πόλη».

Η έκθεση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της «παράδοσης της σκυτάλης» από την ελληνική στην ιταλική, εκ περιτροπής, προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Ιταλία-Ελλάδα, Μια φάτσα μια ράτσα. Καλλιτεχνικές πρωτοπορίες και παράδοση».

Στους δώδεκα καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων εκτίθενται στην Ρώμη, συμπεριλαμβάνονται ο Θεόδωρος Κύρκος, ο Δημήτρης Βακάλης (ο οποίος σπούδασε και δημιούργησε με ιδιαίτερα γόνιμο τρόπο επί σειρά δεκαετιών στην Ρώμη) ο Ιουλιανός Καττίνης, με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Συρία και η Κλάρα Φαντίνι Τσαρούχα, Ιταλίδα ζωγράφος η οποία ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη.

«Ιταλία και Ελλάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες, την ίδια κεντρική ιδέα σε ότι αφορά την τέχνη. Πρόκειται για οδούς που διασταυρώνονται σε αναζήτηση της ομορφιάς. Ο διάλογος αυτός μπορεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, για την τέχνη και όχι μόνον» τόνισε, στην παρέμβασή του τελετή εγκαινίων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Από μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, η Κατερίνα Γιαννάκη θέλησε να υπογραμμίσει ότι «το μήνυμα των καλλιτεχνών αυτών είναι ότι, η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της ειρήνης και των δικαιωμάτων, όχι των καταστροφών και των ερειπίων της Μέσης Ανατολής και της Συρίας».

«Οι Ιταλοί και οι Έλληνες έχουν προσφέρει ανεκτίμητης αξίας συμβολή στον μεσογειακό πολιτισμό και στην φάση αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τις μεγάλες προκλήσεις. Η θάλασσά μας δεν μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο αδιαφορίας και εγωισμού. Η Αθήνα έδωσε την μάχη της κατά το εξάμηνο ευρωπαϊκής προεδρίας της και το ίδιο θα κάνει, τώρα, και η Ιταλία» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός παρά τη προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Τα έργα της έκθεσης «Ιταλία-Ελλάδα, Μια φάτσα μια ράτσα. Καλλιτεχνικές πρωτοπορίες και παράδοση» θα εκτίθενται στην ιταλική πρωτεύουσα, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου