ΕΛΛΑΔΑ

Το αδιέξοδο φέρνει πολιτικές εξελίξεις

το-αδιέξοδο-φέρνει-πολιτικές-εξελίξε-420848

Την ώρα που όλα – για την Ελλάδα – κρέμονται από μία κλωστή και οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναζητά λύσεις που θα ικανοποιούν τους δανειστές μας, θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της τρόικας αλλά ταυτόχρονα θα έχουν και τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση που σε μεγάλο βαθμό θα εξασφάλιζε και κοινωνική συναίνεση.

Το κλίμα είναι βαρύ και τα απαισιόδοξα σενάρια κυριαρχούν των αισιόδοξων τις τελευταίες ώρες, καθώς οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρώπης δείχνουν ότι η διέξοδος αργεί ακόμη, με ορατό τον άμεσο κίνδυνο να οδηγηθούμε άμεσα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία.

Ο Γ. Παπανδρέου, θέλει να προσέλθει στις επόμενες διεθνείς συναντήσεις του, είτε με τους ξένους αρχηγούς είτε στο πλαίσιο συνεδριάσεων θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, χωρίς την απειλή απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων (εκλογές), τη δυσκολία εφαρμογής των αποφάσεων λόγω ακόμη και εσωκυβερνητικών διαφωνιών, ή τη συνεχή αμφισβήτηση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, μεταξύ των λύσεων που σκέπτεται ο πρωθυπουργός, είναι σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, ώστε να δοθεί η διάσταση της «εθνικής προσπάθειας». Αντικείμενο θα είναι η συμφωνία σε κινήσεις προς αποφυγή της στάσης πληρωμών, που διαρκώς έρχεται και πιο κοντά. Αυτό, σε περίπτωση συμφωνίας. Διότι, σε περίπτωση διαφωνίας, αποτέλεσμα μίας τέτοιας κίνησης θα είναι μάλλον οι εκλογές. Ενδεχόμενη συμφωνία θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε νέο κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή προσωπικοτήτων και από άλλους πολιτικούς χώρους. Παρά τα συνταγματικά εμπόδια που υπάρχουν.

Εθνική συνεργασία

Σε μία τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να εξαιρέσει τον εαυτό του από την πρωθυπουργία για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θέτοντας προ των ευθυνών του το σύνολο του πολιτικού κόσμου – ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με τους δανειστές.

Το αδύνατο σημείο αυτού του σεναρίου είναι η απροθυμία κάποιων υπουργών να εγκαταλείψουν τη θέση τους.

Το παραπάνω σενάριο γνωρίζουν ή βλέπουν ως ιδιαίτερα πιθανό στη ΝΔ και γι αυτό τις τελευταίες μέρες έχουν επιστρατευθεί στελέχη του κόμματος που σε όλους τους τόνους υπενθυμίζουν ότι « ο Α. Σαμαράς επιθυμεί καθαρές λύσεις», ενώ αύριο ο πρόεδρος του κόμματος ετοιμάζεται να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για εθνική συνεννόηση χωρίς αλλαγή πολιτικής. Τα ίδια στελέχη επαναλαμβάνουν ότι «ο πρόεδρος δεν πιέζεται» και εξηγούν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εγκλωβίσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μία αδιέξοδη πολιτική.

Η Α. Διαμαντοπούλου

Η συγκεκριμένη προσπάθεια για μία εκ νέου “νομιμοποίηση” της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς απαραίτητα εκλογές, ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που κινδυνεύει να γίνει “η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι” σπρώχνοντας τη χώρα στην στάση πληρωμών, εμμέσως πλην σαφώς περιγράφεται και στη συνέντευξη της Α. Διαμαντοπούλου που δημοσιεύει η εφημερίδα Κεφάλαιο».

«Η χώρα χρειάζεται πολιτικές έκτακτης ανάγκης», σημειώνει η Αννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη εξάντλησης κάθε προσπάθειας συνεννόησης, ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου με κοινά συμφωνημένη εθνική γραμμή» λέει η υπουργός Παιδείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» η υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα δεν επιτρέπει ούτε κομματικές ούτε προσωπικές στρατηγικές.

«Με αυτή την έννοια θα συμφωνούσα με οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο, και νομίζω ότι το έχω αποδείξει στην πράξη» εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν είναι «δημοκρατικά επιτρεπτή» μία τέτοια κυβερνητική λύση χωρίς να έχουν προηγουμένως γίνει εκλογές, η υπουργός απαντά ότι «όλες οι πολιτικές επιλογές που κινούνται μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής μας νομιμότητας είναι δημοκρατικά επιτρεπτές».

Ουσιαστικά, αυτό που εννοείται είναι μία νέα κυβέρνηση, χωρίς εκλογές, η οποία θα μπορεί να αποσπάσει στη Βουλή τη στήριξη από περισσότερους των 180 βουλευτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου