ΕΛΛΑΔΑ

Παρατείνεται η αγωνία για την 6η δόση

παρατείνεται-η-αγωνία-για-την-6η-δόση-420677

Η Ελλάδα θα λάβει την 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, όταν το Eurogroup και το ΔΝΤ εγκρίνουν τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει η τρόικα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις, σημειώνεται. «Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι άνιση», υπογραμμίζεται.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι ο στόχος για το ελληνικό έλλειμμα το 2011 είναι ανέφικτος.

Η τρόικα υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών το 2011, ενώ προσθέτει ότι «είναι ζωτικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι ελεγκτές της τρόικας σημειώνουν ότι η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι επαρκής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012.

Ωστόσο, για το 2013 και το 2014, επισημαίνει ότι ίσως απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνεται στη δήλωση και εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013.

Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την ευελιξία της χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τονίζεται.

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν -έστω και από χαμηλά επίπεδα- η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Η κυβέρνηση εν τούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014. Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσω εργαλείων που βασίζονται στην αγορά. Όπως έγινε σαφές από την εξυγίανση της Proton Bank το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει μεταξύ άλλων σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και γι’ αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (“PSI”) και από το δημόσιο τομέα . Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου».

Πιέζει το Βερολίνο

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων διάσωσης για την Ελλάδα παραμένει ανοικτή, παρά την θετική εισήγηση της τρόικας.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η δουλειά της τρόικας στην Αθήνα», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η ανακοίνωσή τους έχει φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Θα περιμένουμε να δούμε την έκθεση, να την αναλύσουμε και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την επόμενη δόση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου