ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

τα-σχέδια-της-κυβέρνησης-για-προστασί-413180

Η θέσπιση νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους δανειστές για παρατηρήσεις, με την πρόθεση να συμπεριληφθεί μαζί με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη), που αφορούν κυρίως τις δικαστικές διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις πτωχεύσεις εταιρειών και τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», το «νομοσχέδιο Σταθάκη» περιλαμβάνει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες για να διασώζουν την κύρια ή μοναδική τους κατοικία από το «σφυρί». Αφορά στους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται το πάγωμα- «μορατόριουμ» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας ή της μοναδικής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η αντικεμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
  • Το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ
  • Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης της κύριας) να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και τραπεζικές καταθέσεις που δεν θα πρέπει να είναι άνω των 15.000 ευρώ.

Επίσης, πέραν αυτών των κριτηρίων, οι δανειολήπτες οφείλουν να πληρώνουν στις τράπεζες από όπου δανείστηκαν για την αγορά του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας και συγκεκριμένες μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανά» τα δάνεια που είχαν λάβει.

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου