ΕΛΛΑΔΑ

Λουόμενοι μπλόκαραν εγκατάσταση πρόσβασης αναπήρων στη θάλασσα

λουόμενοι-μπλόκαραν-εγκατάσταση-πρό-412106

Τη δωρεάν εγκατάσταση του συστήματος SEATRAC, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα εμπόδισαν λουόμενοι σε παραλία της Νέας Μάκρης.

Όπως εξηγεί στο in.gr ο μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός, διαχειριστής της εταιρείας TOBEA, Ιγνάτιος Φωτίου, ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας του συστήματος SEATRAC, άτομα του Λιμενικού έφτασαν στην παραλία της Νέας Μάκρης μετά από καταγγελίες λουόμενων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση του συστήματος.

«Φώναζαν ότι είναι άχρηστο, επικίνδυνο, ότι δεν έχουμε άδεια» λέει ο κ. Φωτίου.

Όπως τόνισε, η εταιρεία TOBEA αποφάσισε να παρέχει δωρεάν την συντήρηση, εγκατάσταση και τους περιοδικούς ελέγχους για το καλοκαίρι του 2014 για τρία τέτοια συστήματα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Έγιναν οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τον δήμο της Νέας Μάκρης και έτσι ξεκίνησε η εγκατάσταση του μηχανήματος στη συγκεκριμένη παραλία, τονίζει ο κ. Φωτίου.

Το SEATRAC είναι ένα πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα και παράλληλα παγκόσμια πατέντα, που έχει εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια σε πολλές παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα περισσότερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε σε παραλίες όπου συχνάζουν ηλικιωμένα άτομα, λέει ο κ. Φωτίου.

Αντιθέτως, στις πιο δημοφιλείς παραλίες, το σύστημα SEATRAC αντιμετωπίζεται ιδιαιτέρως θετικά από τους λουόμενους. «Με τον μηχανισμό αυτό έχουμε παρατηρήσει ότι αλλάζει ο πολιτισμός και η ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία» τονίζει.

Πώς λειτουργεί το SEATRAC
Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Εξελίχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.

Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου