ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση του Υπ. Παιδείας στα δημοσιεύματα για το μάθημα των Θρησκευτικών

απάντηση-του-υπ-παιδείας-στα-δημοσιεύ-411797

Σε διευκρινίσεις προέβη σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με αφορμή δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν παραδείγματα τραγουδιών έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας, το υπουργείο τονίζει ότι «το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου». «Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών», επισημαίνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι «όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα», αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)».

Για τα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα δύο («Μπαγάσας», του Ν. Άσιμου και «Umbrella», της Ριάνα (Rihanna)) είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα (η «Συννεφούλα», του Διον. Σαββόπουλου) εξακολουθεί να βρίσκεται στον «Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό» (σελίδα 60).

«Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν», σχολιάζει το υπουργείο και καταλήγει: «Τα περί υπογραφής “θρησκευτικού μνημονίου” και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου