ΕΛΛΑΔΑ

Φωτογραφίες-σοκ: Η Daily Mail μπήκε σε κατασκηνώσεις μεταναστών στην Ελλάδα

φωτογραφίες-σοκ-η-daily-mail-μπήκε-σε-κατασκην-410728

Για τους «χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες» που στήνουν σκηνές σε «άθλιες κατασκηνώσεις που ξεχειλίζουν με σκουπίδια» κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Η εφημερίδα επικεντρώνει το ρεπορτάζ της στα νησιά της Μυτιλήνης και της Κω. Όπως σημειώνει «5.000 περίπου άνθρωποι έχουν καταφθάσει στην Λέσβο τις τελευταίες μέρες και πολλοί είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και σωρούς από μπάζα και χωρίς καμία πρόσβαση σε νερό, καταφύγιο, τουαλέτες ή ιατρική φροντίδα».

Η εφημερίδα συνοδεύει το ρεπορτάζ της με φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την κατασκήνωση Μόρια που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού. Όπως γράφει οι εικόνες είναι «σοκαριστικές» και δείχνουν «βρώμικα αποχωρητήρια που έχουν ξεχειλίσει από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια και σκηνές που έχουν στηθεί πάνω σε σωρούς από σκουπίδια».

Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στην κατασκήνωση του Καρά Τεπέ. Εκεί οι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί ζουν και αυτοί κάτω από δύσκολες συνθήκες, βράζοντας νερό για το τσάι τους σε κουτάκια της Coca Cola.

«Οι κατασκηνώσεις δεν είναι καθαρές», λέει η υπεύθυνη συντονισμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Elisabetta Faga. Μαζί με ομάδες της οργάνωσης βρίσκεται στα νησιά της Κω και της Μυτιλήνης που είναι τα μοναδικά που έχουν τη δυνατότητα να υποδεχτούν μετανάστες. Θέλοντας να δώσει μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί φέρνει το παράδειγμα των ντισκοτέκ όταν σε αυτές έχει συγκεντρωθεί πολύ κόσμος. «Είναι 2.000 άνθρωποι που δεν έχουν κάνει μπάνιο και η μυρωδιά δεν είναι τόσο ευχάριστη», λέει. Όπως τονίζει όμως, ο δήμος κάνει μερικές προσπάθειες να καθαρίσει, αλλά το αποτέλεσμα δεν γίνεται να παραμείνει για πολύ. «’Ολοι αγωνίζονται και οι αρχές προσπαθούν να κάνουν κάτι, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή είναι η Ελλάδα, και είναι ήδη καταπονημένη», υπογραμμίζει ενώ σημειώνει ότι μέσα στον Ιούνιο το νησί υποδέχτηκε γύρω στους 15.000 μετανάστες. Ένας αριθμός που όπως λέει η Λέσβος είναι δύσκολο να διαχειριστεί.

Η ίδια έφθασε στο νησί πριν 2 περίπου εβδομάδες και συνόδευσε μία ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που θα βοηθούσε τους μετανάστες να φθάσουν στο κέντρο κράτησης. Όπως θυμάται, ένας άντρας που είχε φθάσει την Ελλάδα με τα δυο του παιδιά, τα είχε βάλει σε ένα καφάσι από μπύρες και τα έσερνε, χωρίς αυτό να έχει ροδάκια. «Δεν μπορούσε να τα κουβαλήσει άλλο, ήταν ήδη εξασθενισμένος και πολύ συγκινημένος».

Το ταξίδι των μεταναστών στην Ελλάδα, εξηγεί το δημοσίευμα της Daily Mail, κοστίζει στον καθένα γύρω στα 1000 δολάρια και από τα νησιά οι μετανάστες επιθυμούν να μεταφερθούν στην Αθήνα και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας συνεχίζει με την κατάσταση που επικρατεί στην Κω. Εκεί εξηγεί «περίπου 700 άνθρωποι ζουν σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που ήταν ικανό να φιλοξενήσει μόλις 200 άτομα. «Οι μετανάστες είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεραπεύουν λοιμώξεις του δέρματος που αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών διαβίωσης».

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τους ΓΧΣ κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν με την ικανότητα υποδοχής της χώρας, τονίζει το δημοσίευμα, οι χιλιάδες μετανάστες διαβιούν κάτω από «επισφαλείς συνθήκες».

«Το να αφήνεις τους ανθρώπους να φροντίσουν τον εαυτό τους σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή ένα πεδίο γεμάτο σκουπίδια όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό ή τουαλέτες είναι απλώς απαράδεκτο και θέτει την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο» λέει η Faga και συνεχίζει: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παράσχουν επιπλέον θέσεις στις οποίες οι ανθρωπιστική βοήθεια όπως φαγητό, στέγη, υγιεινή και ιατρική φροντίδα θα μπορούν να παρασχεθούν και από άλλους οργανισμούς. Οι αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι αποτελεσματικές διαδικασίες καταγραφής θα τεθούν σε λειτουργία και ότι στις νέες αφίξεις θα δίνονται πληροφορίες για το τι να κάνουν και που να πάνε.

Όπως τονίζει, άλλο μέλος των ΓΧΣ, «με δεδομένο το μέγεθος της οικονομικής κρίσης με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, δεν γίνεται να υποθέσει κανείς ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει όλο αυτό μόνη της». «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αναπτύξουν επειγόντως ανθρωπιστικούς πόρους όπως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και υλική βοήθεια για να στηρίξει ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου