ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία

συριζα-συνεδριάζει-το-απόγευμα-η-πολι-408905

Με το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει παγιωθεί, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται σήμερα, Πέμπτη, στην Πολιτική Γραμματεία.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα και είναι η πρώτη σύγκληση κομματικού οργάνου εν μέσω της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικού της Κουμουνδούρου. Διεξάγεται, δε, στον απόηχο της παραίτησης που υπέβαλε τη Δευτέρα ο Ρούντι Ρινάλντι.

«Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του από την Πολιτική Γραμματεία ο Ρ.Ρινάλντι.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και το κλίμα που θα επικρατήσει εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τον προάγγελο των εξελίξεων στο κόμμα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι για την ώρα προέχει η διαπραγμάτευση και πως τα εσωκομματικά ζητήματα θα συζητηθούν μετά στα συλλογικά όργανα.

Στη δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των διαφωνούντων, προαναγγέλλοντας «ευρείες συλλογικές διαδικασίες τον Σεπτέμβριο, ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Οι βουλευτές ωστόσο που καταψήφισαν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης επιμένουν ότι η στάση τους στη Βουλή δεν σημαίνει ότι άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητές του» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε απαντήσει στις αιχμές του Αλ.Τσίπρα, λέγοντας πως «αδικούμε κατάφωρα τους εαυτούς μας όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου