ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Έτοιμη να ανακάμψει και πάλι η Ελλάδα;

bbc-έτοιμη-να-ανακάμψει-και-πάλι-η-ελλάδα-408586

Ένα ακόμα πακέτο μέτρων πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή φέρνοντας την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην σύναψη συμφωνίας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Αλλά ακόμα και αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, η Ελλάδα θα συμμορφωθεί τελικά, διερωτάται σε δημοσίευμά του το BBC.

Το ακριβές περιεχόμενο του τρίτου πακέτου αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά πολλές από τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει θα φέρουν δυσαρέσκεια και απογοήτευση στον ελληνικό λαό, σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου.

Θα υπάρξουν στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα – που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει περισσότερα φορολογικά έσοδα από ό, τι έξοδα, πράγμα που σημαίνει και περισσότερη λιτότητα σε μια κοινωνία η οποία βιώνει την πολιτική αυτή εδώ και πέντε χρόνια.

Η υιοθέτηση των μέτρων αυτό και η συνεχής επιτήρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές, θα φέρει μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ώρα μάλιστα που το κλίμα είναι ήδη τεταμένο, ιδίως όταν οι πληρωμές θα αρχίσουν καθυστερούν λόγω των αποκλίσεων στην εφαρμογή των πολιτικών.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αναμένουν επίσης από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, όπως στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία θα είναι δύσκολα να εφαρμοστούν.

Παράλληλα, η λιτότητα θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, είναι μια περίοδος αξιοπρεπής οικονομικής ανάπτυξης.

Σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αρχικά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα έχει υποστεί παρελθόν ελάφρυνση του χρέους της – όπως και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Υπήρξαν επίσης «περίοδοι χάριτος» που δόθηκαν πριν απαιτηθεί οποιαδήποτε καταβολή.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση αυτό που ονομάζεται «ονομαστικό κούρεμα».

Όπως και να έχει πάντως, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 20η Αυγούστου, όπου θα πρέπει να πληρώσει την δόση προς την ΕΚΤ. Εκεί η χώρα θα πρέπει να βρει είτε τα χρήματα – είτε κεφάλαια από το τρίτο πακέτο διάσωσης ή, εάν δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι τότε, να λάβει ένα ακόμα δάνειο-γέφυρα. Εκείνη την περίοδο, οι τόνοι θα ανέβουν και πάλι, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου με αποτέλεσμα το Grexit να έρθει αργά ή γρήγορα και πάλι στην επιφάνεια.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου