ΕΛΛΑΔΑ

Η Κύπρος ζητά την συνδρομή της Αθήνας για την εκταφή του ηρωϊκού Noratlas

η-κύπρος-ζητά-την-συνδρομή-της-αθήνας-γ-408467

Τη συνδρομή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, για την αποστολή εμπειρογνωμόνων σε θέματα εκρηκτικών ζήτησε η Λευκωσία, στο πλαίσιο των εκσκαφών που θα αρχίσουν στις 27 Ιουλίου για τον εντοπισμό τυχόν λειψάνων Ελλήνων καταδρομέων στο αεροπλάνο που κατερρίφθη από την Εθνική Φρουρά την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το μεταγωγικό αεροπλάνο Noratlas καλύφθηκε με χώμα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και έκτοτε παραμένει θαμμένο εκεί. Τα φίλια πυρά που δέχτηκε το αεροσκάφος στοίχισαν τη ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και των 27 αλεξιπτωτιστών που μετέφερε.

Ο επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίους ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι η κατ’ αρχήν ανταπόκριση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν θετική.

Ο κ. Φωτίου εξήγησε πως θα δοθεί μεγάλο βάρος στο θέμα της ασφάλειας ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος από τα εκρηκτικά τα οποία μεταφέρονταν με το αεροσκάφος στην Κύπρο για να χρησιμοποιηθούν από τους καταδρομείς που επέβαιναν σε αυτό. Έκτοτε παραμένει άγνωστο σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα εκρηκτικά, αν δεν έχουν ήδη εκραγεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης του αεροπλάνου στο έδαφος.

Όσον αφορά την πιθανότητα εντοπισμού λειψάνων στα συντρίμμια του Noratlas, οι απόψεις διίστανται.

Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν λείψανα στο αεροπλάνο, η απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είναι σαφής και ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να αρχίσει εκσκαφές εντός του 2015. Η απόφαση του ΕΔΑΔ ελήφθη ύστερα από την προσφυγή δύο οικογενειών καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως, πέραν της απαίτησης του ΕΔΑΔ, αποτελεί και ηθική υποχρέωση έναντι των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους αλλά και των συγγενών τους η διενέργεια εκσκαφών.

Τμήμα του αεροπλάνου των καταδρομέων αναμένεται να τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο όπου θα εκτεθεί μαζί με άλλα ευρήματα της αποστολής.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου