ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τη διασπορά στα παιδιά: Συρροή 40 κρουσμάτων σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

κορωνοϊός-συναγερμός-για-τη-διασπο-408386

Με έκδηλη ανησυχία αλλά χωρίς πανικό αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών του 10ου δημοτικού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης τη συρροή κρουσμάτων που παρουσιάστηκε σε δύο τμήματα του σχολείου Β2 και Γ2 με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το voria.gr διάσπαρτα κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα τμήματα, ενώ εξαπλώνονται και σε παιδιά μεγαλύτερων τάξεων. Σήμερα αρκετοί ήταν οι γονείς που δεν έφεραν τα παιδιά τους στο σχολείο φοβούμενοι να μη μολυνθούν ενώ αν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός στις τάξεις δεν θα γίνουν μαθήματα αλλά κάποιες επαναλήψεις.

Γονείς εκτιμούν ότι η συρροή οφείλεται σε ένα «παράθυρο» που δημιουργήθηκε από τη Δευτέρα όταν κάποια παιδιά ήρθαν στο σχολείο με αρνητικό selt test και την Τρίτη στο νέο test βγήκαν θετικά στον ιό. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι εκεί θα έπρεπε να γίνουν έλεγχοι με rapid test, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο Γιώργος Μπογιατζογλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σημειώνει ότι η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς εκτός από τα δυο τμήματα υπάρχουν κρούσματα σχεδόν σε όλες τις τάξεις, περίπου 40 παιδιά.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αν δεν ίσχυε το 50% και τα τμήματα έκλειναν από τη Δευτέρα δεν θα υπήρχε η εξάπλωση.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι σε υπάρχουν κρούσματα σε μια σειρά σχολείων κυρίως δημοτικών, του δήμου, από 5-7 στο καθένα μέχρι στιγμής, που όπως λέει αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πλησιάσει σύντομα το 50%, μιας και ο αριθμός των τμημάτων είναι μέχρι 20.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό είναι εμβολιασμένοι σε ένα ποσοστό 90% με τους υπόλοιπους για διάφορους λόγους να μην έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και κάποιους να μην εμβολιάζονται.

Αυτό που ζητούν οι αρμόδιοι του σχολείου από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι να τους προμηθεύσουν με τα απαραίτητα έξτρα self test, που προβλέπονται από το πρωτόκολλο, καθως έχουν τελειώσει.

Θετικοί 7 από τους 15 μαθητές σχολείου στην Ιεράπετρα

Στο μεταξύ, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν μαθητές στο Δημοτικό σχολείο των Μάλων του Δήμου Ιεράπετρας.

Πρόκειται για το πρώτο σχολείο σε επίπεδο Κρήτης, στο οποίο σημειώνεται συρροή κρουσμάτων αφού τα μισά περίπου παιδιά διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα οι 7 από τους 15 μαθητές. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι αν σημειωθεί ένα ακόμη κρούσμα θα ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου καθώς αριθμεί συνολικά μόλις 15 μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr το σχολείο σήμερα παραμένει κλειστό εν αναμονή οδηγιών από τον ΕΟΔΥ.

Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης κυριαρχούν.

Ο εκτεταμένος και τακτικός έλεγχος για τον κορωνοιό (testing) στους μαθητές δημιουργεί κάποιο ανάχωμα για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται εγκαίρως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους όσο και οι οικείοι τους.

Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Σαρηγιάννης: 12.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι τέλος του έτους

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα» δήλωσε.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου