ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σαμαράς ξαναχτυπά: Με το Ποτάμι δεν παίρνεις το κέντρο, μην ξεχνάμε τη δεξιά

ο-σαμαράς-ξαναχτυπά-με-το-ποτάμι-δεν-πα-402782

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με βόμβες όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό και τη διεύρυνση προς το κέντρο.

Η επανεμφάνιση Σαμαρά με συνέντευξή του στα Νέα είναι λοιπόν ηχηρή, καθώς ο Μεσσήνιος θέλει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της ΝΔ, αδράζοντας την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκεια που φέρεται να υπάρχει για πρόσωπα και πολιτικές με άρωμα Ποταμιού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνεί επίσης ακόμη με την πολιτική της άμεσης απολιγνητοποίησης, θέτει ψηλά τον πήχη για τη μετά κορονοϊό εποχή λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ξανά μέτρα υπερ- πλεονασμάτων και επαναλαμβάνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς πως κρίνει τον πρόσφατο ανασχηματισμό, στον οποίο το κύριο θέμα ήταν η παρολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη και η τελική συμμετοχή του Χρήστου Στυλιανίδη στην κυβέρνηση, αφήνει αιχμές για τις επιλογές του πρωθυπουργού.

“Ο συμβολισμός του ανασχηματισμού δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η Παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…” αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

“Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το πολιτικό Κέντρο- Τι θα γίνει με τη δεξιά;”

Ο κ.Σαμαράς διαφωνεί εξάλλου με τη στροφή στο κέντρο και τη λεγόμενη διεύρυνση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο κορμός της ΝΔ είναι η δεξιά και αφήνοντας αιχμές κατά Μητσοτάκη ότι μετατοπίζει το κόμμα, αλλάζει τη φυσιογνωμία του και εγκαταλείπει τη βάση της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η αυτοδυναμία στις εκλογές του 2019 δεν επετεύχθη χάρη στους ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά διότι το εκλογικό σώμα εξέφρασε την αντίθεση του για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες, και ταυτόχρονα θεωρεί ότι έπαιξε ρόλο η υπόθεση Novartis και η μεσαία τάξη.

“Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”… Αλλά όταν “επιλέγονται” άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση” – αυτό λέγεται “μετατόπιση”! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…” σχολιάζει ο κ.Σαμαράς.

Θέτει δε το ερώτημα: “Με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της “διεύρυνσης” θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;”

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα εκτιμά ότι: “Προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου την βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις.”

Καρφιά για τη στάση Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία: “Δεν πρέπει να ενδίδουμε σε κατευνασμό του θηρίου”

Καταπέλτης είναι ο κ.Σαμαράς και όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την κυβέρνηση για παθητική στάση απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν και ζητά πιο σκληρή στάση, ακόμη και βέτο στην ΕΕ για το θέμα της Αμμοχώστου.

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης. Πρώτον, αναφέρει, Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οικονομικές και άλλες. “Ακόμα και βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε”, προτείνει. Δεύτερον, εκτιμά ότι θα έπρεπε να ζητηθεί ενεργοποίηση της ρήτρας Αλληλεγγύης της ΕΕ, όπως παλαιότερα έχουν κάνει άλλες χώρες. Τρίτον – και πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – προτείνει πιο ενεργές συμμαχίες με κράτη εντός της Ένωσης και στην ευρύτερη περιοχή μας, που θίγονται από την πολιτική της Τουρκίας.

“Δεν πρέπει – επ’ ουδενί – να εκληφθεί η πολιτική μας ως “παθητική στάση” απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή”, σχολιάζει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει:

“Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε “κατευνασμό του θηρίου” – που έτσι αποθρασύνεται περισσότερο…”

Στο ερώτημα δε τι θα κάνει με τα Μνημόνια για τα Σκόπια τα οποια δεν εχουν έρθει ακόμη στη Βουλή ακριβώς λόγω της δικης του αντιδρασης, ο κ.Σαμαράς απάντησε κοφτά: “Μη με ξαναρωτάτε. Έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα.”

Σημειωτέον δε ότι μόλις χθες ο κ.Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ταχθεί ευθέως υπέρ του να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (στις οποιες συγκατελέγεται φυσικά και η Βόρεια Μακεδονία) κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός όμως αμφισβητεί και συνολικά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα αποτελέσματα της, ιδίως στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι: “Σε αυτή τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα “ανάπτυξη”” και εκφράζει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν την πληθωρισμό και για τον κίνδυνο επιστροφής στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεδομένου ότι το χρέος είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ.

“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπέρ-πλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος”, τονίζει ο κ.Σαμαράς.

Ζητά επίσης ουσιαστικά να μπει φρένο στην απολιγνητοποίηση, μία κεντρική πολιτική επιλογή Μητσοτάκη.

“Κανείς δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής μας πολιτικής προς τις ΑΠΕ. Δεν πρέπει όμως να στραφούμε αποκλειστικά προς τα εκεί, εγκαταλείποντας το σύνθετο μείγμα όλων των πηγών ενέργειας. Προβληματίζομαι για παράδειγμα για το εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 κι ακόμα δεν έχει αποσβεστεί. Η Γερμανία δεν εγκαταλείπει τους λιγνίτες της μέχρι το 2039. Η Πολωνία για ακόμα περισσότερο.

Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς. Πράγμα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Ενεργειακή Πολιτική. Πρέπει, τέλος, να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ. Διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις”, αναφέρει.

“Η Μέρκελ ήταν διαχειρίστρια, όχι οραματίστρια”

Ο κ.Σαμαράς δεν χάνει ευκαιρία να… βγάλει τα απωθημένα του για την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποια είχε πολύ κακες προσωπικές σχέσεις από το 2011 όταν ως πρόεδρος της ΝΔ περνουσε την… αντιμνημονιακή του περίοδο, και η οποία μετά τις αυριανές γερμανικές εκλογές αποχωρεί από την καγκελαρία.

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε το αφήγημα πως η Γερμανίδα καγκελάριος τράβηξε σε εκείνον το χαλί κάτω από τα πόδια και προτίμησε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει λοιπόν ότι: “Η κ. Μέρκελ “στενοχωριέται” σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους “τα καταφέρναμε”, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα… “

Υποστηρίζει δε ότι: “Κάποιοι λοιπόν εκτός Ελλάδος είδαν τότε την άνοδο του Τσίπρα σαν μιαν “ευκαιρία” να ξαναφέρουν το Grexit στο τραπέζι: Για να επιβάλλουν την “πειθαρχία” στα υπόλοιπα κράτη μέλη… Η τιμωρία της “δύστροπης” Ελλάδας θα ήταν το “μαστίγιο”, για κάθε “απείθαρχο” στην Ευρώπης. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν την κυβέρνηση Τσίπρα…”

Και προσθέτει καυστικά: “Η κ. Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν.”

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου