ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Απορρίπτεται η προσφυγή για τις μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

στε-απορρίπτεται-η-προσφυγή-για-τις-μα-401114

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων των εκπαιδευτικών και μείωσης των αποζημιώσεων.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΟΙΕΛΕ κρίνοντας ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, όπως είναι η επίμαχη εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου, δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Η ΟΙΕΛΕ υποστήριζε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους) με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ που εξέτασε την υπόθεση, η μειοψηφία των συμβούλων έκρινε ότι η επίμαχη εγκύκλιος εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου, με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Επιπλέον, η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματική την εγκύκλιο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου