ΕΛΛΑΔΑ

«Αναδίπλωση» Αθανασίου μετά τις αντιδράσεις Μεϊμαράκη για τα προνόμια

αναδίπλωση-αθανασίου-μετά-τις-αντι-400458

Οι επιφυλάξεις και ενστάσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, αλλά και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, που συμμετείχαν στην Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο.

Σε διευκρινιστική του δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου αναφερθείς στην επίμαχη διάταξη με την οποία αναστέλλονται τα προνόμια και οι ατέλειες για τους υπόδικους βουλευτές και εφόσον καταδικαστούν τελεσίδικα τα στερούνται πλήρως, επισημαίνει ότι «η διάταξη αυτή δεν έχει τελική μορφή, αφού θα τύχει επεξεργασίας τόσο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής». Όπως διευκρινίζει ο κ. Αθανασίου «κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των κυρίων βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση».

Σημειώνεται ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρει ρυθμίσεις στο ποινικό και σωφρονιστικό δίκαιο, προβλέπει ότι οι βουλευτές που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργήματα ή σειρά πλημμελημάτων, θα χάνουν προσωρινά τα προνόμια και τις ατέλειες που απολαμβάνουν (μεταξύ αυτών τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, αυτοκίνητο, επιδόματα οργάνωσης γραφείου, εισιτήρια και λοιπά έξοδα κίνησης, συνεργάτες κλπ.), ενώ στις περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης τους για τα αδικήματα αυτά θα στερούνται πλήρως των προνομίων και των ατελειών.

Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο επίμαχο άρθρο 38 του νομοσχεδίου αφορούν οποιοδήποτε κακούργημα και τα πλημμελήματα της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης κοινής ή στην υπηρεσία, εκβίασης, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, παραπλάνησης σε ψευδορκία, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας δικηγόρου, απιστίας περί την υπηρεσία, δωροδοκίας, καταπίεσης, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφου, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, του εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.

Ωστόσο, οι επιφυλάξεις του κ. Μεϊμαράκη ήταν πολλές, αφού όπως είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «να δούμε κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και κατά πόσο μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί ή είναι κατάχρηση». Μάλιστα επισήμανε ότι «είναι μια εισήγηση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», σχολιάζοντας ότι κατά την άποψή του «δεν μπορείς στην άσκηση ποινικής δίωξης να το εφαρμόσεις».

«Είναι τραβηγμένο κατά τη γνώμη μου, είναι too much», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι η διαφωνία του δεν υποκρύπτει «κόντρα» με τον υπουργό Αθανασίου. «Απλώς θεωρώ ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν άλλη άποψη», είπε, επισημαίνοντας ότι εκτός των συνταγματικών θεμάτων που εγείρει η διάταξη, υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα καθώς από την ώρα που θα τίθεται σε ισχύ μέχρι την ώρα της τελικής απόφασης μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και 2 – 2,5 χρόνια.

«Ωραία, και μετά ο βουλευτής αθωώνεται. Πού θα βρει λεφτά ο προϋπολογισμός της Βουλής να πάει να του τα δώσει αναδρομικά;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, αν και ακούστηκε η άποψη ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Εκτός των άλλων για τον κ. Μεϊμαράκη απαιτείται και αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για να εφαρμοστεί η ρύθμιση Αθανασίου, αφού, όπως είπε «δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία αντίρρηση ότι αυτό είναι interna corporis» (δηλαδή, εσωτερικό θέμα του Κοινοβουλίου). «Δεν μπορεί να νομοθετείς με βάση το τι παρουσιάζεται, πρέπει λοιπόν αυτά όλα να τα προσέχουμε», ήταν το συμπέρασμα του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος απηχούσε και τις θέσεις των κομμάτων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, έκαναν λόγο για βεβιασμένη κίνηση αλλά και για «unnfair» του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος παρενέβη στα του οίκου τους. Χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «ασχήμιες της κυβέρνησης κατά της Βουλής».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου