ΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για το μέλλον της χώρας!

η-κε-του-συριζα-αποφασίζει-για-το-μέλλο-400193

Ποτέ μία κομματική συνεδρίαση δεν ήταν τόσο σημαντική για την πορεία της χώρας, όσο αυτή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ορίστηκε εσπευσμένως για την Πέμπτη.

Με την στάση και την διάθεση της Αριστερής Πλατφόρμας να είναι πλέον αποσαφηνισμένη στην κατεύθυνση της μετωπικής σύγκρουσης, της ρήξης και της διάσπασης του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, εφόσον τα πράγματα φθάσουν στα άκρα, να απολέσει την στήριξη του κόμματός του και να βρεθεί μετέωρος στην πορεία προς την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους. Είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση πάντως, η διάσπαση ή διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Επειτα από πολλές και έντονες διαφωνίες στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης, η εσωκομματική αντιπολίτευση απέρριψε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της ηγεσίας και οι οποίες είχαν ως κεντρικό άξονα την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβρίο, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η τελική απόπειρα διευθέτησης εκ μέρους της ηγετικής ομάδας, με την πρόταση που προβλέπει την διεξαγωγή ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος τις αμέσως επόμενες ημέρες και εν συνεχεία την διενέργεια συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ετίθεντο προς έγκριση από την μία πλευρά η πρόταση της ηγεσίας για ολοκλήρωση της συμφωνίας και εν συνεχεία δρομολόγηση των περαιτέρω διαδικασιών και από την άλλη, η πρόταση της Πλατφόρμας για διακοπή της διαπραγμάτευσης και εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου, δηλαδή της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή, πρόθεση και πρόταση της αριστερής πτέρυγας είναι να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν διαρκές συνέδριο του κόμματος. Με την αίσθηση ότι η πλειοψηφία δεν συμπαρατάσσεται πλέον με τον κ. Τσίπρα, στόχος της Πλατφόρμας είναι να απορριφθεί και να αποδοκιμασθεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική και να μην προχωρήσει καμία συμφωνία με την Ευρώπη.

Τις αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή, όπου πάντως οι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ευνοούν τον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι ήδη 108 από τα 201 μέλη της έχουν αποδοκιμάσει την υπογραφή της συμφωνίας των Βρυξελλών της 12-13ης Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση των τριών μελών της Γραμματείας που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα (Αντ. Νταβανέλος, Στ. Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη) σύμφωνα με την οποία «θα είναι τουλάχιστο παράδοξο, λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο ΟΧΙ στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3».

Οι ίδιοι κάλεσαν με την δήλωσή τους αυτή την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο Μνημόνιο και να προχωρήσει ενεργοποιώντας το λαϊκό παράγοντα στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης στους εκβιασμούς των δανειστών».

Ο αντίκτυπος στο κοινοβούλιο

Υπό αυτές τις συνθήκες η ψηφοφορία που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή είναι κρίσιμη πρωτίστως για την χώρα, δεδομένου ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί και το μόνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το ποιος θα την χρεωθεί και πότε θα συντελεστεί και επισήμως.

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κριθεί στην ουσία η δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει, καθώς αν ο κ. Τσίπρας χάσει την εσωκομματική μάχη, θα βρεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης και μίας κοινοβουλευτικής ομάδας, που δεν θα διαθέτει ούτε πλειοψηφία στη Βουλή αλλά ούτε και κομματική στήριξη.

Αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει και κατορθώσει να επιβάλλει την θέση του στην Κεντρική Επιτροπή, η διάσπαση θα αναβληθεί απλώς για μερικές εβδομάδες.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, αλλά ειδικώς αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί την Πέμπτη από κομματικής άποψης μετέωρη, η απειλή της πολιτικής ανωμαλίας αναδύεται απειλητικά και ο αντίκτυπος στο κοινοβούλιο και στην ούτως ή άλλως οριακή σταθερότητα της κυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτος.

Σύμφωνα με τις θέσεις κάποιων στελεχών που εξακολουθούν να πρόσκεινται στην ηγεσία του κόμματος, η μοναδική δυνατότητα που έχει ο κ. Τσίπρας στην παρούσα φάση είναι ο σχηματισμός μίας άλλης κυβέρνησης σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και με αποστολή την υλοποίηση της συμφωνίας και την περαιτέρω διαπραγμάτευση στο επόμενο στάδιο.

Κάθε άλλη επιλογή, εκτιμούν τα ίδια πρόσωπα, θα υπονομεύσει κάθε δυνατότητα υλοποίησης της συμφωνίας και θα επαναφέρει με δραματικό τρόπο τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρώπη.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ενδεχόμενο εκλογών συνιστά πλέον ευθεία απειλή για την ούτως ή άλλως ευάλωτη σταθερότητα. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στο οποίο η μεν Αριστερή Πλατφόρμα θα υποδαυλίζει την κοινωνική αντίδραση, ο δε κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά: αφενός εξ αριστερών και τους πρώην συντρόφους του, αφετέρου από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου