ΕΛΛΑΔΑ

Καταπέλτης οι εισαγγελείς για τα «παραθυράκια» καταχραστών Δημοσίου

καταπέλτης-οι-εισαγγελείς-για-τα-παρ-400176

Ανήσυχοι για νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως ανοίγουν παράθυρο απαλλαγής σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς δηλώνουν εισαγγελείς.

Με ανακοίνωση-καταπέλτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας διατυπώνει την ανησυχία για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και «την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου».

Οι εισαγγελείς εκφράζουν παράλληλα τον προβληματισμό τους για «την τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις, ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».

Αφήνουν, μάλιστα, σοβαρές αιχμές για ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας που διασπούν την αντίληψή της, ως λειτουργίας θεσμικά αναπόσπαστης με τη Δικαιοσύνη, παρατηρώντας φαινόμενα που δίδουν την εντύπωση «ακατανόητης» νομοθέτησης.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η πρωτοβουλία (αντικατάστασης άρθρου του Ποινικού Κώδικα) που θα έχει ως αποτέλεσμα κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται ως υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και άρα δυνάμει υποκείμενα εγκληματικών πράξεων σχετικών με την υπηρεσία.

Επίσης, η πρόβλεψη της οριστικής παύσης εκκρεμών ποινικών διώξεων που αφορούν σε κάθε είδους πράξεις και παραλείψεις σχετιζόμενων με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

Η παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος γίνεται στο πλαίσιο του «πολέμου» ανακοινώσεων που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες και κορυφώθηκε με ανακοινώσεις των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου