ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την έκθεση του ΔΝΤ

αντιδράσεις-αντιπολίτευσης-για-την-έ-396950

Τσακαλώτος: Στόχος του ΔΝΤ να καθιερωθεί το μνημόνιο

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία του Μνημονίου «αναδεικνύει τα όρια των επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης, όπως ο χτεσινός ανασχηματισμός, ενόψει των επικείμενων εκλογών», αναφέρει σε σχόλιό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος οικονομικών της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος, παρά τις επιφανειακές αναφορές σε διάφορα «λάθη και αδικίες», τόσο οι πιστωτές όσο και η κυβέρνηση παραμένουν στρατευμένοι στον ίδιο στόχο, με τις ίδιες αναλύσεις και τις ίδιες προτάσεις.

Έτσι, το ΔΝΤ ζητά να εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα προτείνει την απελευθέρωση των απολύσεων, το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών και την κατάργηση των τριετιών. Επιθυμεί, φαίνεται, περισσότερη ευελιξία σε μια αγορά εργασίας που έχει ήδη καταστεί ζούγκλα, αναφέρει.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν φτάνει για το ΔΝΤ η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που έχει συντελεστεί αλλά ζητά συνέχιση της περικοπής των δαπανών και να αντιμετωπιστεί το «ταμπού» των απολύσεων από το Δημόσιο -όταν ο αριθμός των υπαλλήλων έχει ήδη μειωθεί κατά 20%.»

Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης επισημαίνει:

– την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 5,7 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016.
– τη χαμηλή εξαγωγική επίδοση της οικονομίας, παρά την κατάρρευση των μισθών.
– τη συσσώρευση των κόκκινων δανείων που εμποδίζουν τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Οι επισημάνσεις των πιστωτών και οι όποιες διαφωνίες τους με την κυβέρνηση αφορούν τη δοσολογία των μέτρων αλλά όχι τη συνταγή. Θυμίζουν, έτσι, καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος, καθημερινές ενδοοικογενειακές τριβές, όπου ο πατέρας επαινεί μεν το παιδί για την πρόοδο που έχει πετύχει αλλά τονίζει και τους κινδύνους και τους (εκλογικούς) πειρασμούς μπροστά στον κοινό στόχο. Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από το να καθιερωθεί το Μνημόνιο ως καθεστώς στην ελληνική κοινωνία.

ethnos.gr

«Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων»

Επιβεβαίωση των αντιλαϊκών μέτρων που θα συνεχίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί σύμφωνα με το ΚΚΕ η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχόλιο του κόμματος «το νέο κυβερνητικό σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το δρόμο των αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να υπηρετηθεί ο στόχος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο το μέρος της τρόικα που υποστηρίζει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αποδεικνύει ότι η όποια «ελάφρυνσή» του, που έχουν κάνει σημαία τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, πάει χέρι -χέρι με τα αντιλαϊκά μέτρα» επισημαίνει.

zougla.gr

«Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία καταρρίπτει το success story»

Την άποψη ότι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία καταρρίπτει το success story, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).

Όπως υποστηρίζει η έκθεση του Ταμείου αποκαλύπτει ότι υπάρχει εύρος δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και ως εκ τούτου υπάρχει ακύρωση του κλίματος «υπεραισιοδοξίας που καλλιεργείται με την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος».

Παράλληλα επικεντρώνοντας την προσοχή της στο θέμα του λοκ-άουτ και την απελευθέρωση των απολύσεων η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι με αυτό τον τρόπο υποδεικνύεται ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές που πλήττουν την κοινωνική συνοχή.

Καταλήγοντας το κόμμα της αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι «η φανατική εμμονή των συντακτών της έκθεσης στην τήρηση του προγράμματος απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, πείθουν ότι ο δημόσιος τομέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέο κύμα επώδυνων απορρυθμιστικών παρεμβάσεων».

zougla.gr

«Νέα μέτρα από το ΔΝΤ στην πλάτη του λαού»

«Πριν ακόμα στεγνώσει στο Προεδρικό Μέγαρο το μελάνι των υπογραφών της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που όρκισε η Νέα Δημοκρατία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τουλάχιστον άλλα 7,7 δις ευρώ από την πλάτη του ελληνικού λαού και ο Πολ Τόμσεν δίνει εντολές στον υπουργό του Σημίτη να τηρήσει με ευλάβεια τα μέτρα που υπαγόρευσε η τρόικα με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας» αναφέρει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την έκθεση του ΔΝΤ και τις δηλώσεις Τόμσεν.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου