ΕΛΛΑΔΑ

«Βλέπουν» εμπρησμό στις φωτιές στη Ζάκυνθο

βλέπουν-εμπρησμό-στις-φωτιές-στη-ζά-396686

Οι συνεχείς φωτιές τα τελευταία 24ωρα στη Ζάκυνθο ακόμα και πάνω από το Ναυάγιο έχουν εγείρει υποψίες στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο έστειλε ειδικό κλιμάκιο στο νησί. Πρόκειται για κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) το οποίο θα διερευνήσει τα περιστατικά εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται πως μετά το Σκοπό, την Αναφωνήτρια, τις Ορθονιές που τυλίχθηκαν στις φλόγες τις τρεις προηγούμενες ημέρες, ένα νέο πυρινο μέτωπο ξέσπασε στις ορεινές περιοχές Αγίου Γεωργίου Κρημνών – «Ναυάγιο» και συγκεκριμένα στη θέση «Βάρθες», εχτές την Τετάρτη.

Στο σημείο βρέθηκαν εννέα πυροσβεστικά οχήματα με 25 πυροσβέστες ενώ έφθασαν στην Ζάκυνθο ακόμα δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ της Πάτρα με 18 άτομα.

Στις δυνάμεις κατάσβεσης προστέθηκαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL από την Κεφαλονιά, 3 αεροσκάφη Canadair ενώ αναμένονται ακόμα 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Οσον αφορά την πυρκαγιά στις Ορθονιές κατά την οποία καταστράφηκαν μεγάλες δασικές εκτάσεις, παρουσιάζεται καλύτερη εικόνα ενώ στο σημείο παραμένουν 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες και 56 άτομα πεζοπόρο. Στο τρίτο μέτωπο, στις Βολίμες, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκαναν σε τοπικά μέσα (ionianradio) τόσο ο διοικητής της Π.Υ. όσο και ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού. Ο Ανδρέας Στεμπίλης, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Χθες είχαμε την έναρξη πυρκαγιάς στις Ορθωνιές, αμέσως ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία με οχήματα και άνδρες που έφτασαν στο σημείο. Η φωτιά όμως γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ζητήσαμε ενισχύσεις και σήμερα ζητήσαμε και εναέρια συνδρομή.
Τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όμως το απόγευμα ξέσπασε μια νέα πυρκαγιά στον Αγ.Γεώργιο Κρημνών”.

Ο Λευτέρης Νιοτόπουλος(Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΖ) έκανε λόγο για εμπρησμό.

“Είναι μεγάλη η φωτιά, δίνεται μάχη από τους πυροσβέστες και είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κρημνών. Ειδικός δεν είμαι να πω αν πρόκειται για εμπρησμό αλλά η εμπειρία μας λέει ότι τόσες πυρκαγιές δε μπορεί να είναι σύμπτωση και μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.”

Ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού είναι γενικευμένη η πεποίθηση ότι πρόκειται για εμπρησμό, κάτι που σχολιάζεται και στα σόσιαλ μίντια, ενώ αρκετοί αναμένουν ένα “δύσκολο καλοκαίρι”.

Φωτό: imerazante.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου