ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές «καμπάνες» για έλλειμμα 2 εκατ. σε Δημοτική Επιχείρηση

βαριές-καμπάνες-για-έλλειμμα-2-εκατ-σ-396554

Ποινές που φθάνουν τα 11 χρόνια κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τρία πρώην στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς, για το ταμειακό έλλειμμα ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Οι 3 υπάλληλοι κατηγορούνται κατά περίπτωση για υπεξαίρεση, απλή συνέργεια στην προηγούμενη πράξη και απιστία), ενώ δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Ο πρώτος διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και τιμωρήθηκε με φυλάκιση 4 ετών (εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα), ο δεύτερος διευθυντής τιμωρήθηκε με κάθειρξη 8 ετών, ενώ στον τρίτο, ταμία, επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, κάθειρξη 11 ετών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα υπήρχε σωρεία φορολογικών παραβάσεων και οικονομικών ατασθαλιών που εντόπισαν οικονομικοί επιθεωρητές κατά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησαν για το διάστημα 2002-06.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης συνδέεται με συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το έτος 2005, η Επιχείρηση ξόδεψε σχεδόν 370.000 ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών-μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τιμολόγια πληρωμής. Κατά το ίδιο έτος, η Επιχείρηση εισέπραξε 120.000 ευρώ από κηδείες, μνημόσυνα, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Εξάλλου, στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, από τις οποίες οι πιο κραυγαλέες συνδέονται με τα παρακάτω: μη προβλεπόμενες -από το Καταστατικό της Επιχείρησης- δωρεές προς οργανισμούς και συλλόγους, δωρεές κηδειών για άπορους δημότες χωρίς τα ανάλογα πιστοποιητικά, παράτυπες αμοιβές για νεκροθάφτες, ιερείς, ψάλτες και νεκροκομιστές.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου