ΕΛΛΑΔΑ

H επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ

h-επιλογή-του-γκίκα-χαρδούβελη-στο-επίκ-396006

Στο υπουργείο Οικονομικών και στο μήνυμα ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική επικεντρώνονται τα ξένα ΜΜΕ καλύπτοντας τον σαρωτικό ανασχηματισμό. Παρουσιάζοντας σύντομα το προφίλ του Γκίκα Χαρδούβελη, ο διεθνής Τύπος υπογραμμίζει ότι ο νέος υπουργός θα πρωτοστατήσει στις διαδικασίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για το ελληνικό χρέος.

Οι τίτλοι των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρονταν, φυσικά, στην αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών και μόνο δευτερευόντως στις υπόλοιπες αλλαγές. Το Reuters παρουσιάζει το ιστορικό του, λέγοντας πως πρόκειται για οικονομολόγο που χαίρει κύρους και έχει συνεργαστεί, ως σύμβουλος, και με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έψαχνε τον καταλληλότερο «για να καλύψει μία θέση που θα είναι κρίσιμη στις διαπραγματεύσεις φέτος για την αναδιάρθρωση του τεράστιου ελληνικού χρέους».

Η εφημερίδα σημειώνει την αναφορά έλληνα αξιωματούχου πως αναζητείτο κάποιος «με βαθιά γνώση της [ελληνικής] οικονομίας που θα διασφάλιζε συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής».

Από την πλευρά της, η γερμανική FAZ αναφέρει ότι «με την τοποθέτηση του Χαρδούβελη δεν αναμένεται καμία ουσιαστική αλλαγή στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των πιστωτών της».

Η αυστριακή Standard βάζει τίτλο πως «ο Σαμαράς διαλέγει να παίξει στα σίγουρα», εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός «δεν πήρε κανένα ρίσκο κατά την επιλογή του υπουργού Οικονομικών».

Το κείμενο της αυστριακής εφημερίδας ξεκινά γράφοντας για τον ανασχηματισμό πως ο «Στουρνάρας αντικαθίσταται από τον καθηγητή πανεπιστημίου Χαρδούβελη και ο δεξιός υπουργός Υγείας από έναν πρώην φασίστα».

Η ιταλική Repubblica βάζει τίτλο: «Ανασχηματισμός στην Ελλάδα, ο άνθρωπος της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών». Η τοποθέτηση στο ΥΠΟΙΚ, γράφει η ιταλική εφημερίδα, έγινε «με τις ευλογίες» των δανειστών, που τον γνωρίζουν από την κυβέρνηση Παπαδήμου, και τονίζει ότι το «πρώτο του βήμα θα είναι να διαπραγματευτεί νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο δεν θα είναι εύκολο να πείσει ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ».

H Wall Street Journal γράφει πως ο ανασχηματισμός ακολουθεί τις ευρωεκλογές «σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την απήχησή της αφού έχασε έδαφος στις κάλπες». «Η επιλογή του κ. Χαρδούβελη, έμπειρου τεχνοκράτη με μακρύ παρελθόν στην κυβέρνηση, θεωρείται σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα.

Η πρώτη του δοκιμασία θα έρθει με την άφιξη της τρόικας, γράφει, και δεν αναλαμβάνει μόνο το «έργο δύσκολων μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διαπραγμάτευση για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου