ΕΛΛΑΔΑ

Κουτσούμπας: Αναγκαία η ανασυγκρότηση των λαϊκών κινημάτων

κουτσούμπας-αναγκαία-η-ανασυγκρότησ-393508

Η οικονομική κρίση δεν οδηγεί αυτόματα σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού υπέρ του λαού, πολύ περισσότερο που το εργατικό κίνημα βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση γιατί σε συνθήκες βαριάς κρίσης, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το ΚΚΕ.

«Ο λαός πρέπει πρώτα να πιστέψει στο δίκιο του, να εμπιστευτεί τη δύναμη του, που μπορεί να νικήσει ό,τι σήμερα του φαίνεται ανίκητο ή και ακατόρθωτο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, ενώ οι άλλες δυνάμεις «χρόνια τώρα, τα δίνουν όλα για την ενσωμάτωση αυτού του κινήματος».

Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα συνολικά στις χώρες της ΕΕ ως αρνητικό για τους λαούς, τονίζοντας ότι «αναδεικνύει την ανάγκη της ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης των ΚΚ και λαϊκών κινημάτων σε κατεύθυνση ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, έξω από τα δεσμά της ΕΕ».

Επέκρινε δε τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι «με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ και με τη στάση τους στο κίνημα, το οδήγησαν στον εκφυλισμό στις χώρες τους, αφήνοντας ταυτόχρονα τους λαούς εκτεθειμένους στον λαϊκισμό αντιδραστικών κομμάτων του λεγόμενου “ευρωσκεπτικισμού”, τα οποία εμποδίζουν να αποκτήσει ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ».

Ερωτηθείς γιατί νομίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να καλεί σε διάλογο το ΚΚΕ, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει προσκλήσεις σε διάλογο σε πολλούς παραλήπτες από τον ΣΕΒ, ως και σε δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, «αν απεγκλωβιστεί από τη ΝΔ και αλλάξει στρατηγική», και αναρωτήθηκε «τι σχέση μπορεί να έχει το ΚΚΕ με κόμματα που δηλώνουν πρόθυμα να συνεργαστούν με τους ΑΝΕΛ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ», για απαντήσει ο ίδιος: «Καμία, και αυτό μπορούν καλύτερα τώρα να το καταλάβουν όσοι νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, προοδευτικοί. Το κάλεσμα ενότητας προς το ΚΚΕ έχει περισσότερο υποκριτικό και πονηρό χαρακτήρα. Ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν ότι θέλουν πραγματικά τη συνεργασία».

«Αυτή η παλαιοκομματική γνωστή ΠΑΣΟΚικη λογική, όπως και οι εκβιασμοί, έχουν κοντά ποδάρια» προσέθεσε.

Στην παρατήρηση δε ότι το ΚΚΕ φαίνεται να ξεχνά τον ταξικό αντίπαλο και έχει ως κύριο στόχο του τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «ο κύριος στόχος του ΚΚΕ είναι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης του λαού, η σφηκοφωλιά της ΕΕ, η αντιλαϊκή πολιτική από όποιον κι αν εφαρμόζεται». Προσέθεσε ότι πρόσφατα στον ΣΕΒ τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Τσίπρας αυτοδιαφημίστηκαν ο καθένας ως καλύτερος εγγυητής για την καπιταλιστική ανάκαμψη και έθεσε το ερώτημα «θυμάστε κάποιο πραγματικά αριστερό κόμμα στο παρελθόν που να έλεγε τέτοια;»
«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι όχι μόνο να αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, όπως το κάνουμε καθημερινά, αλλά και να αποκαλύπτουμε στον λαό όσους θέλουν να φέρουν με παραλλαγές ή όχι την ίδια πολιτική στρατηγική από την πίσω πόρτα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για την επιλογή του ΚΚΕ στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά σε κάποιες περιοχές, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ μετά τον α’ γύρο ούτε σε γεύματα παρακάθισε με μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στήριξε επίσημα κάποιον και υπόγεια κάποιον άλλο, όπως κατήγγειλαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια, ούτε δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Μπέο, όπως δήλωσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία. «Η επιλογή του ΚΚΕ δεν είναι ουδετερότητα, αλλά πολιτική στάση, συνεπής και δοκιμασμένη για την ορθότητά της τα τελευταία είκοσι χρόνια», τόνισε εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα του ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ σε καμία περίπτωση «δεν θα στήριζαν υποψήφιους εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης». «Όπως και δεν θα έδιναν, ούτε έδωσαν, λευκή επιταγή στις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν την ΕΕ, τα μονοπώλια, το σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό, τις δυνάμεις που με τη θεωρία των δύο άκρων τροφοδότησαν το ναζιστικό μόρφωμα, ανέχτηκαν και τελικά εξέθρεψαν τη ΧΑ. Σας θυμίζω ότι μιλάμε για δυνάμεις που στο β’ γύρο καλόπιαναν τους ψηφοφόρους της ΧΑ γιατί ψάρευαν εκλογική πελατεία», προσέθεσε.

Αναφορικά με τις πολιτικές διεργασίες του τελευταίου διαστήματος εκτίμησε ότι αυτές δεν θα πάνε και πολύ μακριά, καθώς θα παραμείνουν εντός των τειχών της ΕΕ, των μονοπωλίων και του συστήματος. «Γι’ αυτό οι μόνες διεργασίες που χρειάζεται να δυναμώσουν άμεσα είναι μέσα στον λαό, στο εργατικό, λαϊκό κίνημα για την ανασύνταξή του με μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, στην οργανωμένη πάλη, στη λαϊκή συμμαχία», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκου, ότι η αριστερά όποιο ποσοστό κι αν πάρει δεν θα τα καταφέρει, όπως δεν τα κατάφερε το ΕΑΜ το 1945, ο κ. Κουτσούμπας αφού είπε «να τον χαίρονται αυτοί που τον είχαν σύμβουλο», πρόσθεσε ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι αντικομμουνισμός και διαστρέβλωση της ιστορίας είναι δίδυμα αδέλφια».

Έθεσε δε το ερώτημα τι σχέση έχει ο ένοπλος αντιφασιστικός αγώνας και οι θεσμοί λαϊκής εξουσίας που διαμόρφωσε το ΕΑΜ με δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη και τόνισε: «Το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα από εκείνη την περίοδο που οδήγησαν ένα τεράστιο λαϊκό κίνημα να εγκλωβιστεί σε απαράδεκτες υποχωρήσεις και κυβερνήσεις δήθεν “εθνικής σωτηρίας”, που οδήγησαν τελικά το λαό σε τραγωδία. Άλλοι όμως, έχουν βγάλει ανάλογα συμπεράσματα;».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου