ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνο για να πάρει μπρος -Δεν φτάνουν οι ενέσεις του Ντράγκι

γερμανικά-μμε-η-ελλάδα-θα-χρειαστεί-χρ-393393

Αντιφατική, έως εκ διαμέτρου αντίθετη, είναι η υποδοχή του διεθνούς Τύπου, της απόφασης του Μάριο Ντράγκι να μειώσει τα επιτόκια. Διόλου τυχαίο ότι οι γερμανικές εφημερίδες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτές τις κινήσεις, σε αντίθεση με τις εφημερίδες του Νότου που βάζουν θετικό πρόσημο.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, επιγράφει το δικό της σχόλιο με τον τίτλο «γαλαντόμος» και υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι απλώς κερδίζει χρόνο. «Η Ευρώπη θέλει να επαναλάβει τα λάθη της Αμερικής;» διερωτάται ο σχολιαστής της, αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η FED χωρίς αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία. «Τα μέτρα του Ντράγκι θα λύσουν το πρόβλημα στις χώρες σε κρίση; Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, ισχυριζόμενοι ότι η ασθένεια έχει αιτίες που δεν μπορεί να θεραπεύσει καμιά ένεση.

Παράλληλα το φθηνό χρήμα προκαλεί βλάβες που θα αισθανθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι… είναι σαφές από καιρό ότι ο Ντράγκι αγοράζει χρόνο και ότι το πρόβλημα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία οφείλεται στην μακροχρόνια κακοδιαχείριση… η πικρή αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να πάρει εμπρός η οικονομία. Αλλά για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο ο μοναδικός δρόμος περνά από τις μεταρρυθμίσεις. Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά. Αλλά οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και αλλού νομίζουν ότι ο μάγος της Φραγκφούρτης θα τα καταφέρει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι να προστατεύσουν του λαούς τους».

Ακτιβισμός δίχως λόγο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση του σχολιαστή της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. «Η ΕΚΤ συνεχίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική και ενισχύει τη χορήγηση δανείων. Όλος αυτός ο ακτιβισμός θα ήταν δικαιολογημένος, εάν ο αρνητικός πληθωρισμός με τη μείωση των τιμών είχε γίνει επιζήμια και χρόνια κατάσταση. Όμως δείχνει να είναι “καλοήθης”. Αντίθετα το περισσότερο και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ απειλεί να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία που προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Με τη στάση της η ΕΚΤ δεν κάνει καμιά χάρη στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Ελβετός σχολιαστής.

El Pais: Επιτέλους

Σε πλήρη αντίθεση έρχεται, όπως ήταν αναμενόμενο, ο σχολιασμός της είδησης για τη μείωση των επιτοκίων. Η ισπανική εφημερίδα El Pais γράφει χαρακτηριστικά πως ήρθε η ώρα για αλλαγές. «Επιτέλους η ΕΚΤ κινητοποίησε ένα τμήμα του οπλοστασίου της για να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει τις δανειοδοτήσεις» σημειώνει. «Η απόφαση ήταν σωστή. Εάν οι τόκοι έμεναν για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτό το επίπεδο, τότε η οικονομία θα έτρεχε με πιο αργό ρυθμό και η ανεργία θα κάλπαζε σε μεγαλύτερα ύψη. Και όταν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού περάσει, τότε το ευρώ θα αποκτήσει ισοτιμία που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εξαγωγικής οικονομίας. Εναπόκειται τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν με υπεύθυνο τρόπο».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου