ΕΛΛΑΔΑ

Ευνοϊκή για τον ακροδεξιό «μαχαιροβγάλτη» η εισαγγελική πρόταση

ευνοϊκή-για-τον-ακροδεξιό-μαχαιροβγ-388119

Την ενοχή του 23χρονου κατηγορουμένου για την επίθεση σε βάρος μαθητή, έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο, τον Ιανουάριο του 2013, με μετατροπή όμως του κατηγορητηρίου σε ευνοϊκότερη κατηγορία ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου να κηρύξουν ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο όπως έχει εισαχθεί κατά το παραπεμπτικό βούλευμα. Σημειώνεται ότι η δικογραφία περιλαμβάνεται σε αυτές που ερευνούν οι εφέτες ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου για εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε σχέση του με το κόμμα.

Κατά την εισαγγελέα κ. Κοσμά, “αν ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει τον ανήλικο μαθητή θα τον χτύπαγε στη πλάτη, την καρδιά ή την κοιλιά. Θα έπρεπε να είχε οργανώσει διαφορετικά την επίθεσή του για να έχει εξασφαλισμένο αποτέλεσμα”. Τόνισε επίσης πως το βαρύ χτύπημα στο λαιμό που είχε δεχθεί ο μαθητής “ήταν επικίνδυνο μεν αλλά απείχε από την καρωτίδα. Δεν υπήρχε τρώση και δεν θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο”.

Σύμφωνα με την εισήγηση της εισαγγελέως στην πράξη του κατηγορουμένου “δεν υπήρχε ενδεχόμενος δόλος καθώς στόχος του ήταν το πρόσωπο του θύματος”.
Η εισαγγελέας χαρακτήρισε “προδήλως αναληθή” τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι βρισκόταν σε άμυνα καθώς το θύμα είχε πάρει μία πέτρα για να τον χτυπήσει:

“Είναι άξιο απορίας” τόνισε η κ. Κοσμά “γιατί ο μαθητής δεν αμύνθηκε με την πέτρα που υποτίθεται ότι κρατούσε, ενώ στην πραγματικότητα ο δράστης τον έσφαζε. Θα πρέπει να είχε ακινητοποιηθεί και να βρισκόταν υπό την απόλυτη εξουσία του”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο 23χρονος “έχει καταστεί αναξιόπιστος από την αρχή αφού είχε αρνηθεί την πράξη του και είχε υποστηρίξει ότι την ώρα της επίθεσης ήταν στη σχολή του”.

Τέλος, αναφερόμενη σε μηνύματα που είχε στείλει πριν την επίθεση από το κινητό τηλέφωνό του ο κατηγορούμενος στην φίλη του και συμμαθήτρια του θύματος στα οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “θα κανονίσει” τον μαθητή, η εισαγγελέας τόνισε πως ο 23χρονος “δεν δικαιολόγησε πειστικά ότι δεν έστησε ενέδρα στο θύμα”.

Σημειώνεται ότι αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η εισήγηση της εισαγγελέως για την μετατροπή της κατηγορίας, ο 23χρονος θα έχει ηπιότερη ποινική μεταχείριση.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου