ΕΛΛΑΔΑ

Frontex: 50.χιλ μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα μόνο τον Ιούλιο

frontex-50-χιλ-μετανάστες-μπήκαν-στην-ελλάδα-μ-387478

Το νούμερο που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εισόδους των μεταναστών στην Ελλάδα είναι σοκαριστικό όπως και η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι που ήδη βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην χώρα μας.

Μόνο τον Ιούλιο σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Frontex που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότεροι 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες μπήκαν στην χώρα στην καρδιά της θερινής περιόδου τον Ιούλιο.

’Οπως εξήγησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσσα Μπερτό, αποτελεί «νούμερο-ρεκόρ» το οποίο ξεπερνάει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών- προσφύγων που μπήκαν στην χώρα ολόκληρο το 2014.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την ΕΕ για τους μετανάστες 320 εκατ. ευρώ

Για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Τα 60 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης-AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF.

Η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο από το AMIF μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Μόνον που θα πρέπει προηγουμένως η Ελλάδα να ορίσει το το αρμόδιο όργανο διαχείρισης των κεφαλαίων αυτών κάτι που δεν έχει γίνει.

’Ολα τα παραπάνω δικαιολογούν και την «εγρήγορση» της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη των συναρμοδίων ενώ προηγήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος έκρουσε και εκείνος τον κώδωνα του κινδύνου.

Τσίπρας το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα

Για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα έκανε λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος κυβερνητικής σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών, την άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες αλλά και τη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Θα είναι διαρκής η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρά το ότι το πρόβλημα μας υπερβαίνει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος τόνισε πως πρέπει να αναδείξουμε τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του προβλήματος:

«Δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται με την αρχή της αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Δίνει εξετάσεις η ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας. Τις έχει δώσει με αρνητικό τρόπο σε ότι αφορά το θέμα της οικονομική κρίση. Ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Δεν μπορούν οι χώρες υποδοχής να γίνουν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών και η μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν μόνο όμως σε συνεργασία με όμορες χώρες, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αιτία τους, που είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις. Μετά τους ανέμους που κάποιοι έσπειραν, καλούμαστε εμείς να θερίσουμε θύελλες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όσοι το τελευταίο εξάμηνο προσπάθησαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό πρόβλημα
σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης θα εκτεθούν.

Όπως είπε, εκτέθηκαν όταν είπαν ότι οι ροές οφείλονταν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Και σήμερα υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που καλούμαστε όλες οι πολιτικές να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης ενός οξυμένου προβλήματος. Και ζητούμε τη συνεισφορά όλων των δυνάμεων και όλων των πολιτών, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΟΗΕ: Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοια κατάσταση

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να ελέγξει το “πλήρες χάος” στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες και ζήτησε από την ΕΕ να κάνει περισσότερα ώστε να ανακουφιστεί η Ελλάδα από το βάρος.

Σύμφωνα με τον Βενσάν Κοστέλ, διευθυντή της Αρμοστείας για την Ευρώπη, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο, «στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα».

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», πρόσθεσε ο Κοστέλ, τονίζοντας ότι «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση».

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», σημείωσε ο Κοστέλ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο “εκμετάλλευσης” για πολιτικούς σκοπούς.

Προ ολίγων ημερών, ο ίδιος αξιωματούχος είχε επισημάνει την έλλειψη υπευθύνου συνομιλητή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και πολιτείας ώστε να μπορέσει ο ΟΗΕ και άλλες ΜΚΟ να συνδράμουν χρηματικά και με άλλους τρόπους είχε αναδείξει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις αρχές του μήνα.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου