ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι: Τι τους ανησυχεί περισσότερο

σεισμολόγοι-τι-τους-ανησυχεί-περισσό-384738

Συναγερμός έχει σημάνει στους σεισμολόγους λόγω των συχνών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά τον ισχυρό σεισμό που «ταρακούνησε» την Κρήτη.


Για τις περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής μίλησε ο Άκης Τσελέντης στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ» με την Φαίη Μαυραγάνη. Ανάμεσα σε αυτές, εκτός από το Αρκαλοχώρι, συγκαταλέγονται η Θήβα και η Νίσυρος, αφού τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες για αυτές τις περιοχές φαίνεται να ανησυχούν τους ειδικούς.

Καθίζηση

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα το Αρκαλοχώρι και όπου καταγράφηκε, μάλιστα, βύθιση του εδάφους κατά 14 εκατοστά. «Δεν πίστευα ότι ο σεισμός θα ήταν τόσο μεγάλος. Ποτέ δεν είχε γίνει τόσο μεγάλος. Η περιοχή Αρκαλοχώρι όπου έγιναν οι ζημιές κατέβηκε 14 εκατοστά», είπε χαρακτηριστικά.


Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο -σε διάστημα μόλις τριών μηνών- έχουν καταγραφεί στην περιοχή 2.870 σεισμικές δονήσεις «τώρα, οι μετασεισμοί είναι αυτοί που μας ανησυχούν ιδιαίτερα».

Οχι πάνω από 6 Ρίχτερ

Πάντως, για τον κύριο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν δίνει πάνω από 6 Ρίχτερ».


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής της Θήβας: «Η ακολουθία έχει ξεκινήσει εκεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη. Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό. Στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είχαμε ασχοληθεί με τα ρήγματα, ωστόσο κάποιο μέλος για λόγους δημοσιότητας βγήκε και το είπε. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος».

Σχετικά με τους ελέγχους των κτηρίων, επεσήμανε ότι δεν έχει ελεγχθεί ούτε το 15%. «Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Οι κάτοικοι πρέπει να φέρουν ιδιώτες μηχανικούς», τονίζει.

Για τη Νίσυρο είπε ότι «έχουμε ενεργοποίηση θαλάσσιων ρηγμάτων, αλλά δεν μας ανησυχούν. Δεν αποκλείεται να έχουμε έναν λίγο πιο μεγάλο σεισμό», ανέφερε πρόσθεσε.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου