ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ: «Σαρώνεται» όλο το ΔΣ μετά τις παραιτήσεις – Όλα τα ονόματα και το παρασκήνιο

εοδυ-σαρώνεται-όλο-το-δσ-μετά-τις-παρ-384630

Σαρωτικές αλλαγές σε όλο τον ΕΟΔΥ αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση μετά τις παραιτήσεις του Προέδρου Παναγιώτη Αρκουμανέα αλλά και του Αντιπροέδρου Χρήστου Κουρούση που αποκάλυψε το ethnos.gr.

Κυβερνητικά στελέχη από την ώρα που άρχισαν οι φήμες περί παραίτησης Αρκουμανέα, η οποία τελικώς υπεβλήθη με καθυστέρηση το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, βρίσκονται σε έναν αγώνα αναζήτησης ενός προσώπου που θα αναλάβει τον Οργανισμό και θα προχωρήσει και στις απαιτούμενες αλλαγές.

Βέβαια όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές στο ethnos.gr, οι περισσότεροι επιστήμονες τους οποίους έχει προσεγγίσει η κυβέρνηση δεν είναι αμέσως θετικοί για να ηγηθούν του ΕΟΔΥ, αφού θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κυρίως θεσμικού χαρακτήρα.
Άλλωστε ο ΕΟΔΥ είναι ένας από τους πιο δύσκολους φορείς του δημοσίου ο οποίος μάλιστα έχει και αμαρτωλό παρελθόν, από το οποίο δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει.

Είναι χαρακτηριστικό όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο ethnos.gr ότι ο ΕΟΔΥ «είναι στοιχειωμένος και παλεύει ακόμη με τα φαντάσματα του παρελθόντος και είναι δύσκολο να ανακάμψει». Πιθανώς γι αυτό και η κυβέρνηση φαίνεται να δυσκολεύεται προς ώρας να πείσει διακεκριμένους επιστήμονες να αναλάβουν το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.

Τα πρόσωπα

Μέχρι στιγμής ουδείς από όσους έχει προσεγγίσει η κυβέρνηση δεν έχει πει οριστικά το «ναι» μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, αλλά άμεσα αναμένεται να «κλειδώσει» ο νέο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Άλλωστε δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη.

Όμως τα κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να «παζαρεύουν» με τους διαδόχους του Παναγιώτη Αρκουμανέα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα και να αναλάβουν το δύσκολο εγχείρημα της ανάκαμψης του Οργανισμού.

Πάνω πάνω στη λίστα των υποψηφίων βρίσκεται το όνομα της Παγώνας Λάγιου, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ η οποία είναι και Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, την κ.Λάγιου είχαν προσεγγίσει και στο παρελθόν να αναλάβει τον ΕΟΔΥ αλλά είχε αρνηθεί. Άγνωστο εάν θα πεισθεί να πει τώρα το «ναι».

Ακολουθεί ο Θεοκλής Ζαούτης Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine ο οποίος πρόσφατα έλαβε και πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής – όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr – δεν έχει γίνει επικοινωνία με τον Θεοκλή Ζαούτη, αλλά ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει τον ΕΟΔΥ.

Μέσα στα πρώτα τρία πρόσωπα βρίσκεται και ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ο οποίος μάλιστα έχει δημιουργήσει και ένα πρότυπο κέντρο- εργαστήριο στη Λάρισα. Και ο κ. Χατζηχριστοδούλου σύμφωνα με πληροφορίες θα ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τη χώρα τόσο εν μέσω πανδημίας όσο και γενικότερα σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Θέτει ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις για να αναλάβει το εγχείρημα που σχετίζονται κυρίως με οργανωτικά και θεσμικά ζητήματα.

Στην περίπτωση πάντως που αρνηθούν τελικά όσοι βρίσκονται πάνω πάνω στη λίστα της κυβέρνησης, στην ατζέντα της υπάρχουν και άλλα πρόσωπα κυρίως ειδικοί επιστήμονες και μέλη της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου