ΕΛΛΑΔΑ

Μυρτώ της Πάρου: Η μάχη της μητέρας της στο Συμβούλιο της Επικρατείας

μυρτώ-της-πάρου-η-μάχη-της-μητέρας-της-383910

«Μάχη» έδωσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μητέρα της 24χρονης Μυρτούς διεκδικώντας αποζημίωση 200.000 ευρώ και μηνιαία διατροφή 2.900 ευρώ για την κόρη της. Το ζήτημα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από δύο απορριπτικές αποφάσεις του διοικητικού πρωτοδικείου και εφετείου.

Η μητέρα της Μυρτούς παρέστη σήμερα συμβολικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κόρη της, που χτυπήθηκε άδικα και το ελληνικό δημόσιο την έχει αφήσει στην τύχη της.

«Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», ήταν τα λόγια της Μαρίας Κοτρώτσου, μητέρας της 23χρονης Μυρτούς έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ίδια ώρα που μέσα στην δικαστική αίθουσα συζητείτο η υπόθεσή της.

Συγκεκριμένα, η αίτηση της μητέρας της Μυρτούς ως δικαστική της συμπαραστάτριας της κόρης της συζητήθηκε Α΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Σπύρος Βλαχόπουλος, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας. Και προσέθεσε ότι ήταν αγνώστου διαμονής και η ανωνυμία του αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε. Ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε επίσης ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.

Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της οικογένειας, ανάφερε ότι το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στην χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράσταση πριν τη συζήτηση. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ η μητέρα της άτυχης 23χρονης σε δηλώσεις της ανέφερε:

«Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης.

Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε.

Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρέαν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία.

Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει.

Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.

Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά.

Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία. Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς, είπε:

«Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω. Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει… Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν. Έχω δυο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους. Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια. Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου