ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμένοι: Έρχονται περισσότερες ελευθερίες

εμβολιασμένοι-έρχονται-περισσότερε-381657

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για μια σειρά από νέες ελευθερίες που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορονοϊού. Όπως προανήγγειλε, χθες Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα πρόκειται για ελευθερίες σε «σημείο κανονικότητας».

Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους: Τι εξετάζεται

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι εμβολισμένοι αναμένεται να μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ θα χαλαρώσουν τα μέτρα όσον αφορά τον αριθμό ατόμων στα τραπέζια σε καταστήματα. Το σχέδιο για περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους θα ισχύει και σε «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή σε περιοχές με mini lockdown.

Παρά τις αντιδράσεις για το διαχωρισμό των εμβολιασμένων και μη στα καταστήματα εστίασης [εστιατόρια, μπαρ], εξετάζεται ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές να επιτρέπεται η μουσική εφόσον τα καταστήματα αυτά λειτουργούν ως αμιγής χώροι.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξήγησε πως στους μικτούς χώρους θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

«Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν», δήλωσε χθες ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πέτσας: Έρχονται μεγαλύτερες ελευθερίες

Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, μιλώντας στο Mega ο Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως αναμένονται νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο», είπε.

Τόνισε επίσης πως θα γίνουν κανονικά οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.

«Πολύ διαφορετικοί ο περσινός Οκτώβριος με τον φετινό» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο ότι επιτρέπονται οι παρελάσεις λόγω του ότι 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μαζί με αυτούς που νόσησαν, φτάνουν τα επτά εκατομμύρια όσοι έχουν ανοσία.

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, ο ΣτέλιοςΠέτσας, έκανε λόγο ότι ακόμα και στους νομούς με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 45% 50%». «Προσπαθούμε» συνέχισε, « να δώσουμε καθαρά κίνητρα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο – 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

«Ότι υπάρχουν φωνές ανορθολογισμού, οι οποίες εντάθηκαν με κάποιες παλινωδίες της ΕΕ το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι πέταξε κανείς λευκή πετσέτα. Και στους πολίτες και σε όσους έχουν εμπλακεί με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αξίζουν συγχαρητήρια» πρόσθεσε σχετικά.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου