ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγία της ΕΕ η απαγόρευση αλιείας στην Κρήτη λέει το υπουργείο

οδηγία-της-εε-η-απαγόρευση-αλιείας-στη-381565

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που θέλουν την απαγόρευση αλιείας στην Κρήτη με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι η απόφαση έχει στόχο την προστασία των αποθεμάτων ψαριών.

«Η άδεια αλιείας στα διεθνή ύδατα δινόταν μέχρι φέτος από τις Περιφέρειες και είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα έλλειψης συντονισμού, με αποτέλεσμα κάποιες Περιφέρειες να δίνουν άδειες και κάποιες όχι. Για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων οι άδειες αλιείας για τα διεθνή ύδατα εκδίδονται πλέον κεντρικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γνώμονα την ισονομία και τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων» αναφέρει το υπουργείο.

«Η χώρα μας σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την αειφορία και τη βιώσιμη διαχείριση, τόσο του περιβάλλοντος και των ιχθυαποθεμάτων, όσο και του επαγγέλματος των Ελλήνων αλιέων και του Τουρισμού. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα εκθέτουν τη χώρα μας και είναι τελείως αβάσιμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης το Crete2day.gr ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση (4023/64557, ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) εκδόθηκε σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Η απόφαση περιλαμβάνει απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού για το προσεχές διάστημα.

Ακόμα, επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) φέρονται να καθησυχάζουν ότι η απαγόρευση αλιείας επιβάλλεται σε συμμόρφωση με ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή της υπεραλίευσης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου