ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Λιμενικό Καλλικράτη»

δημοσιεύτηκε-το-προεδρικό-διάταγμα-γ-381147

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου αποτελούσε η εφαρμογή του «Λιμενικού Καλλικράτη», δηλαδή η νέα μορφή των υπηρεσιών. Εξάλλου ο κ. Αθανασόπουλος ήταν ο ανώτατος αξιωματικός που τον σχεδίασε.

Το υπ’ αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών» δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α – αρ. φύλλου 125 – 29/5/2014).

Επρόκειτο για μια εκκρεμότητα που είχε «κληρονομήσει» ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όταν ανέλαβε καθήκοντα το περασμένο καλοκαίρι και την υλοποίησε έχοντας να αντιμετωπίσει αντιδράσεις τοπικών φορέων και βουλευτών, αλλά και τις όποιες ενστάσεις είχαν διατυπώσει συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είχε υπογραφεί από τον κ. Βαρβιτσιώτη στις 8 Ιανουαρίου. Τότε σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνονταν ότι σε «ό,τι αφορά τη νέα διάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, βασικά κριτήρια των παρεμβάσεων του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ήταν η ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών στην Επικράτεια, ο καλύτερος σχεδιασμός της δράσης των μονάδων, μέσω της διοικητικής υπαγωγής μικρότερων σε μεγαλύτερες, καθώς και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 217 Λιμενικές Αρχές, δημιουργούνται 179».

Πιο συγκεκριμένα, διατηρούνται τα 18 υφιστάμενα Κεντρικά Λιμεναρχεία, αυξάνονται σε 45 τα Λιμεναρχεία από τα 34 υπάρχοντα, ενισχύονται σε 73 τα Λιμενικά Τμήματα από τα 34 που υφίστανται, ενώ περιορίζονται σε 43 οι Λιμενικοί Σταθμοί από τους 107 που είναι μέχρι σήμερα. Στη νέα διάρθρωση δεν περιλαμβάνονται Υπολιμεναρχεία, ενώ για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών σε ορισμένες περιοχές προβλέπεται η ίδρυση Λιμενικών Φυλακίων.

Επιπλέον σημειώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας ότι από τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση προκύπτει εξοικονόμηση πόρων, παραπάνω από 500.000 ευρώ ετησίως, αλλά κυρίως με τη μεταρρύθμιση αυτή εξοικονομούνται για επιχειρησιακές ανάγκες περίπου 700 άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αποδεσμεύονται από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, «που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τροχοπέδη στην άσκηση των επιχειρησιακών καθηκόντων στις περιοχές τους».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου